Hlavní obsah

Kam s dotazy o koronaviru. Krajské hygieny radí přes telefony i Facebook

Foto: Pixabay

Koronavirus se dál šíří Evropou. Česko má tři potvrzené případy.

Reklama

Stovky telefonátů i online poradenství. S dotazy okolo nového koronaviru se lidé mohou obracet hned na několik míst. Stále platí, že by se po návratu z rizikových oblastí neměli vypravit rovnou do čekárny u doktora – ohrozili by tak své okolí.

Článek

V případě obav nebo nejasností ohledně šíření onemocnění COVID-19 se lidé mohou obracet na infolinky Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Odborníci jsou k dispozici denně na číslech 724 810 106 a 725 191 367.

Informace ale poskytují i krajské hygienické stanice.

„Infolinku jsme zřídili už minulý týden. Jen během víkendu měli kolegové okolo 300 telefonátů. Odpovídat mohou i pracovníci protiepidemických oddělení jednotlivých pracovišť,“ přiblížila pro Seznam Zprávy mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Nejčastěji volají lidé, kteří se vracejí z Itálie – ptají se na lokality, které navštívili, a zda se na ně vztahují doporučená opatření. Zájem o informace ale mají i zaměstnavatelé – někteří zvažují, zda nařídit karanténu zaměstnancům, kteří v Itálii trávili dovolenou.

„Je velmi důležité, z jakého regionu se lidé přesně vracejí. Pokud nemají příznaky, ukládáme domácí 14denní karanténu, při které sledují svůj stav. Pokud příznaky mají, doporučujeme, aby zavolali lékaři a nechodili do čekárny. Lékař poté po poradě s epidemiologem určí další postup, je to velmi individuální,“ popsala mluvčí.

Informace veřejnost najde i na webových stránkách nebo Facebooku.

Podle oslovených hygienických stanic zatím pracovníci nápor spojený s koronavirem zvládají, museli ale posílit všechny informační kanály.

„Poradenskou linku jsme zřídili v sobotu. Během jediného dne jsme přijali asi 500 hovorů, takže jsme operativně zřídili další linku. Lidé se chovají zodpovědně, dbají výzev ministerstva, a pokud se vrací z Itálie, situaci konzultují,“ řekl mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík.

Přes Facebook komunikuje také karlovarská hygienická stanice, zlínští hygienici pro lepší orientaci vytvořili i infomateriály s nejdůležitějšími kontakty.

„Zatím jde o desítky telefonátů denně, očekáváme, že se ale počet bude v příštích dnech ještě zvyšovat,“ řekla mluvčí liberecké hygieny Zuzana Balašová.

Česko má zatím tři potvrzené případy nákazy COVID-19. Ještě před víkendem bylo v karanténě přes 300 lidí.

Situaci v pondělí řešila Bezpečnostní rada státu, která se dohodla na nových opatřeních.

Patří mezi ně třeba zastavení letů z Jižní Koreje, Milána, Benátek, Boloni a Bergama. Aktuální dění se dotkne i Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě, který bude bez přítomnosti diváků.

Kromě toho rada doporučila omezení návštěv léčeben dlouhodobě nemocných, domovů seniorů či ústavů sociálních služeb.

Ministerstvo zahraničí (MZV) doporučuje Čechům, aby necestovali do italských regionů Lombardie a Benátsko, dokud se tam šíření koronaviru nepodaří zastavit. V souvislosti s výskytem infekce v dalších zemích světa MZV upozorňuje na možné rušení letů či na omezení vstupu pro ty turisty, kteří přestupovali v oblasti, kde se nákaza rozšířila.

Základní informace, rady a doporučení nejen ohledně cestování zveřejnilo na webu Ministerstvo zdravotnictví.

Ohniska nákazy

„Vše probíhá, jak má. Krajské hygienické stanice případům věnují standardní pozornost. Probíhá epidemiologické šetření – jsou dohledávány kontakty a potencionálně rizikoví jedinci. Opatření budou nastavena příslušnými hygienickými stanicemi,“ upřesnila v neděli hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Protože první tři případy koronaviru spadají do takzvané cestovatelské anamnézy – lidé se nakazili v zahraničí – není podle ministerstva nutné více rozšiřovat opatření, která už Česko v boji s nákazou zavedlo.

Doporučení o necestování platí pro regiony Lombardie (Milán a okolí) a Benátsko. Italská vláda ve spolupráci se zasaženými regiony přijala opatření hygienického i restriktivního charakteru včetně izolace 10 zasažených obcí v Lombardii (Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a jedné v Benátsku (Vo' Euganeo).

Ohniska nákazy jsou ale i v dalších zemích, přesné pokyny jsou zveřejněné na stránkách ministerstva.

„Jsem přesvědčena, že jednotlivé případy onemocnění dobře zvládneme. Systém protiepidemických opatření v České republice je propracovaný a funguje i na jiné infekce. Prostě se jenom budeme adaptovat, není to problém,“ uvedla už dřív pro Seznam Zprávy ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Reklama

Doporučované