Hlavní obsah

Kampaň filozofických fakult má ukázat úspěšnost absolventů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Tvrzení o neúspěšnosti a nepotřebnosti absolventů humanitních a společenských věd chce vyvrátit nová kampaň s názvem Humanitky.cz.

Článek

Projekt připravily filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK), Ostravské univerzity a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. „Webové stránky představují desítky příběhů absolventů filozofických fakult, kteří našli uplatnění v různých oborech,“ informoval mluvčí UHK Jakub Novák.

Podle zástupců filozofických fakult se mezi politiky a ve společnosti často objevují názory, že absolventi humanitních oborů nejsou pro ekonomiku potřební, končí na úřadu práce, nebo vykonávají méně kvalifikovanou činnost. Průzkum, který v projektu loni udělala společnost STEM/MARK, ale ukázal, že absolventy společenskovědních oborů potřebuje 72 procent zaměstnavatelů, uvedli.

Nejvíce přijímají tyto absolventy velké instituce a firmy působící ve školství a státní správě a dále ve finančních a odborných službách nebo společnosti se zahraniční působností, vyjmenoval v tiskové zprávě PR koordinátor z UHK Tomáš Vodička. Na webu Humanitky.cz si zájemci mohou prohlédnout například medailonky manažerů, koordinátorů, novinářů, pracovníků tiskových oddělení nebo učitelů, kteří vystudovali humanitní obory.

Zástupci projektu poukázali na to, že absolventi humanitních oborů mluví zpravidla několika cizími jazyky a orientují se v politice, historii, kultuře či společnosti. Díky tomu nacházejí často uplatnění napříč obory. V nejbližších dnech by měla být na webu a sociálních sítích fakult k vidění také videa, která to vtipně popisují.

Obliba humanitních oborů výrazně vzrostla po roce 1989. V posledním desetiletí ale i v důsledku demografického vývoje počet studujících na nich poklesl. Na veřejných vysokých školách v Česku je nyní deset filozofických fakult. Na některých školách patří k největším vedle lékařských a pedagogických fakult. Nejvíce studentů měla loni podle statistik Ministerstva školství Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, a to 6062. Na Univerzitě Karlově v Praze studovalo filozofickou fakultu 5637 lidí a na Univerzitě Palackého v Olomouci 4816. Na vysokých školách v ČR bylo zhruba 289 000 studentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované