Hlavní obsah

Kanadský Newfoundland se ocitl hluboko pod sněhem

Foto: Profimedia.cz

Město St. John's čelí největší sněhové kalamitě za posledních 20 let.

Reklama

Sněhová bouře paralyzovala metropoli kanadské provincie Newfoundland. Federální vláda vyslala do města St. John's armádu, která místním pomůže s odklízením sněhové nadílky. V některých oblastech napadlo až 70 centimetrů sněhu.

Článek

St. John's je od pátku ve stavu pohotovosti. Sněhová kalamita zasáhla město i přilehlé oblasti. Ty se potýkaly také se silným větrem, který způsobil na mnohých místech vysoké závěje.

Řada obchodů i firem zůstane i nadále uzavřena. Je také zakázáno cestovat autem po dálnicích, výjimku mají jen záchranářská vozidla. V nejsilnějších chvílích bouře nemohly na silnice vyjet ani prohrnovací vozy – viditelnost byla téměř nulová.

Zrušeny byly i všechny lety a zatím není jasné, zda letiště v hlavním městě provincie nezůstane zavřené i nadále.

„Takovou bouři jsem nikdy nezažil,“ uvedl pro kanadský server La Presse starosta města St. John's Danny Breen. „Sníh před mým domem přesahuje moji výšku. Není vidět ani jedno z mých aut,“ dodal.

V průběhu neděle také pokračovalo pátrání po pohřešovaném šestadvacetiletém muži. Podle policie zmizel v pátek ve sněhové bouři, když se pěšky vydal na návštěvu ke svému kamarádovi. Předpokládá se, že se schoval v zalesněné oblasti.

V noci na sobotu bylo odříznuto na 21 tisíc obyvatel od elektrického proudu. Jeden obytný dům přišel o střechu, která se propadla dovnitř budovy.

Premiér provincie Newfoundland a Labrador Dwight Ball požádal v sobotu vládu o pomoc. Ta mu přislíbila „veškerou možnou pomoc“. Server La Presse citoval ministra přírodních zdrojů Seamuse O'Regana, že hlavní prioritou bude plně zprůjezdnit přístupovou cestu do nemocnice.

Pomoc postižené oblasti slíbil i kanadský premiér Justin Trudeau. „Společně se z toho dostaneme,“ ujistil obyvatele Newfoundlandu na Twitteru.

Místní jsou ale na podobné situace zvyklí. Úřady obyvatele města St. John's upozornily, aby si předem pořídili zásoby na nejméně 72 hodin. „Připravujeme se. Nakupujeme v supermarketech vodu a jídlo,“ řekla serveru La Presse jedna z místních. Tamní supermarkety byly již ve čtvrtek plné zákazníků. „O elektřinu jsem nepřišla a to je skvělé,“ dodala žena.

Úřady ale stále doporučují obyvatelům oblasti, aby „si nechali lopatu na blízku“. Začátkem příštího týdne totiž meteorologové předpovídají další sněžení. Přibýt by mělo dalších 10 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované