Hlavní obsah

„Kandidáta brzy představím.“ Benešová s nástupcem Zemana nepočká do voleb

Foto: vlada.cz

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Reklama

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová uvedla, že kandidáta na post nejvyššího státního zástupce po Pavlu Zemanovi oznámí v krátké době. S návrhem nechce čekat až do období po volbách, jak ji vyzvaly některé opoziční strany.

Článek

Konkrétní jméno ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) zatím říct nechce. Je ale jasné, že poté, co minulý týden nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman oznámil rezignaci, jeho křeslo nezůstane dlouho prázdné.

„Kandidáta na funkci nejvyššího státního zástupce budu chtít navrhnout co nejdříve. S ohledem na to, že jsem se o rezignaci Pavla Zemana dozvěděla teprve v pátek, jména zatím komentovat nebudu, ale brzy kandidáta představím,“ uvedla pro Seznam Zprávy Benešová.

Nahradí Zemana jeho náměstek?

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek oznámil, že skončí ke konci června. Jako hlavní důvod označil tlak ze strany Benešové. Ministryně to označila za laciné a trvá na tom, že státním zastupitelstvím nikdy do práce nezasahovala.

Seznam Zprávy už v pátek informovaly, že novým státním zástupcem by se mohl stát Zemanův náměstek Igor Stříž. Že je jeho jméno ve hře, potvrdily Seznam Zprávám dva zdroje. „Paní ministryni by se tato varianta líbila a už s ním o tom jednala,“ uvedl zdroj Seznam Zpráv.

Samotný Stříž v dnešním rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že se před třemi týdny s ministryní sešel.

„Já jsem sice s paní ministryní spravedlnosti asi před třemi týdny hovořil, mluvili jsme spolu ale obecně o otázkách státního zastupitelství. Blíže však obsah toho rozhovoru nebo schůzky nechci komentovat. Stejně tak nechci ani potvrzovat nebo vyvracet, zda jsem dostal, nebo nedostal personální nabídku. O personáliích já obvykle nehovořím a ani v tomto případě neudělám výjimku,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy první náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž.

Životopis Igora Stříže

Vzdělání

1982–1986 – Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Profesní dráha

1986 – právní čekatel u vojenské prokuratury, později vyšetřovatel a prokurátor

1994 – jmenován státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ostravě, pracoval u pobočky v Olomouci

1996 – přeložen k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci

1997–2007 – náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci

2011 – přeložen k Nejvyššímu státnímu zastupitelství a jmenován náměstkem nejvyššího státního zástupce

Zdroj: verejnazaloba.cz

Prezident Miloš Zeman řekl, že rezignaci vzal na vědomí. „Trochu mě překvapilo, že zdůvodnil svou rezignaci kritikou ministryně Benešové. Každý z nás je občas kritizován a kdybychom na tuto kritiku reagovali rezignací, tak tady nikdo nezbude,“ řekl prezident Zeman v neděli v rozhovoru pro Frekvenci 1. Žalobce tak podle něj možná jednal ukvapeně. „Na druhé straně už je tam deset let a myslím si, že je do jisté míry vyčerpaný,“ myslí si prezident.

Opozice jako příklad tlaku ministryně zmiňovala její mediální úvahy o tom, že na Pavla Zemana podá kárnou žalobu kvůli informování o vrbětické kauze.

Piráti vyzvali Benešovou, aby jeho nástupce jmenovala až po volbách.

„Díky Pavlu Zemanovi za jeho práci. Sloužit pod Marií Benešovou, která ho ostřelovala přes média a sama má kopu másla na hlavě, bylo vyčerpávající. Oceňuji, že se pod ním státní zástupci zaměřili na velké ryby. Vyzývám ministryni, aby jmenování nástupce nechala nové vládě po volbách,“ napsal na Twitteru šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Benešová, jak dnes řekla, tak neučiní.

Reklama

Doporučované