Hlavní obsah

Kardiologická klinika FN Olomouc kvůli epidemii zruší ambulantní kontroly

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kardiologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc zruší od pondělí 8. listopadu plánované ambulantní kontroly svých pacientů, aby mohla soustředit síly na péči o lidi s nemocí covid-19. Ostatní kliniky svůj provoz zatím neomezily.

Článek

Epidemie nového koronaviru v Olomouckém kraji v posledních týdnech výrazně sílí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel kraj za poslední týden do pátku vykazoval 407 potvrzených nákaz koronavirem, což je nejvíc ze všech krajů. Dnes tento ukazatel vzrostl na 449 osob.

„První interní klinika - kardiologická FN Olomouc ruší kvůli přechodu na péči o covidové pacienty plánované ambulantní kontroly. Pacienti budou telefonicky přeobjednaní, veškeré chronické medikace budou řešeny formou e-receptu,“ stojí v oznámení FN Olomouc.

V souvislosti s rostoucím počtem případů se postupně plní lůžka pro covidové pacienty. Ve Fakultní nemocnici bylo v pátek s touto nemocí hospitalizováno 31 pacientů, z toho 23 ve standardní a osm v intenzivní péči. Nemocnice má nyní pro tyto pacienty čtyři oddělení, v případě potřeby se jejich počet může zvýšit.

Na sílící epidemii v Olomouckém kraji již zareagovali zřizovatelé nemocnic, kteří vyhlásili plošný zákaz návštěv na lůžkových odděleních. Zákaz platí ve FN Olomouc i nemocnicích v Prostějově, Přerově, Hranicích na Přerovsku a Šternberku na Olomoucku. Zákaz vyhlásila také Vojenská nemocnice Olomouc a dnes se přidala Nemocnice AGEL Jeseník.

Uzavřen je pro návštěvy také Domov pro seniory v Kostelci na Hané na Prostějovsku, kde byl koronavirus v závěru minulého týdne potvrzen u dvou zaměstnanců a stejného počtu klientů. Testy u ostatních seniorů a zaměstnanců tohoto sociálního zařízení ukázaly negativní výsledek. Nakažení klienti byli izolováni v zóně, kterou vedení domova vyčlenilo pro covid-pozitivní osoby, oznámil na sociálních sítích ředitel Domova pro seniory v Kostelci na Hané David Ševčík.

V Olomouckém kraji přibylo za týden do čtvrtka 2565 nákaz covidem-19,v mezitýdenním srovnání je to o 1143 případů více. Nejvíce případů zaznamenali hygienici minulý týden v úterý, a to 589, což je nejvíc od 29. března.

Reklama

Doporučované