Hlavní obsah

Karlovarský kraj čekají v roce 2021 i přes úspory velké investice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovarský kraj čekají v roce 2021 významné investiční akce. Kraj i města se ale budou muset vypořádat s nejistými příjmy kvůli pandemii koronaviru, zaměří se proto především na ty investice, které už nesnesou odkladu.

Článek

Nejistá budoucnost čeká v příštím roce také kulturní akce, většina se jich letos kvůli vládním nařízením neuskutečnila.

Krajské město plánuje v příštím roce uskutečnit hlavně neodkladné investice. Začít i skončit v příštím roce by měla stavba nového Dvorského mostu, která bude znamenat dopravní komplikace. Do začátku lázeňské sezony by měla být hotova i oprava havarijního stavu Vřídla a Vřídelní kolonády.

Asi nejvíce se ale čeká, jak se s obrovským výpadkem v oblasti lázeňství a cestovního ruchu vypořádají místní lázně a hotely. Hodně z nich plánuje otevření až na jaře, mnohé možná neotevřou vůbec.

V Chebu by měla už viditelně začít stavba nové lávky přes vlakové nádraží. Jedna z největších investic města za poslední roky bude stát asi 130 milionů. Další velké investice raději město z opatrnosti pozastaví, nicméně pokračovat chce v opravách komunikací nebo stavbě cyklostezek.

S dokončením největší investice za posledních 20 let počítá Sokolov. Stavba nového domova pro seniory za přibližně 165 milionů začala loni v srpnu a s dokončením se počítá na jaře příštího roku. První klienti by se mohli nastěhovat začátkem roku 2022. V příštím roce se také počítá s dokončením Krejcarové lávky přes Ohři, která spojí centrum města s areálem Jižní lom. Investorem akce za téměř 60 milionů je Ministerstvo financí

S nadějí očekává rok 2021 Letiště Karlovy Vary, které patří Karlovarskému kraji. Letiště, zaměřené zatím převážně na trhy v zemích bývalého Sovětského svazu, se na konci roku dostalo na hranici přežití a bez pomoci kraje by muselo provoz omezit. Oživení ale závisí zejména na celosvětové situaci v dalším šíření koronaviru.

Na Sokolovsku má pokračovat stavba testovacího centra automobilky BMW. Investice zaměřená na vývoj autonomních vozů a elektromobilů má být jednou z vlajkových lodí přeměny hospodářství celého Sokolovska, které se v bude muset postupně zbavit závislosti na těžbě a zpracování hnědého uhlí. A právě přípravy na transformaci regionu budou jedním z hlavních cílů jak Sokolovské uhelné, tak Karlovarského kraje a měst na Sokolovsku. Kraj proto pokračuje v přípravě projektů, na které by mohl získat dotace z Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund) Evropské unie. Jde o záměry za desítky miliard korun.

Hlavní kulturní akce Karlovarského kraje a jedna z nejvýznamnějších v České republice, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, by se na začátku léta opět mohla vrátit v původní podobě. Bude ale záležet na epidemické situaci.

Reklama

Doporučované