Hlavní obsah

Karlovarský kraj chce pomoci lidem najít uplatnění i po těžbě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Kraj se Západočeskou univerzitou v Plzni (ZČU) vytvoří pracovní skupinu, která připraví podmínky pro zřízení společného krajského pracoviště orientovaného na rozvojové aktivity a inovativní projekty.

Článek

Prvním krokem spolupráce Karlovarského kraje a ZČU bude vytvoření pracovní skupiny, která zmapuje příležitosti regionu a připraví transformační vizi. Činnost skupiny by mohla vyústit právě ve vznik společného regionálního pracoviště.

ZČU by mohla v kraji spustit profesně orientované vzdělávací programy, které by lidem umožňovaly získat další vzdělání, jež cílí na nové technologie. Bylo by také možné doplnit si vzdělání na míru podle požadavku firem z nových odvětví. „Čeká nás přechod od těžebního průmyslu k oblasti neuhelné energetiky, digitálních technologií a inovací. Zároveň musíme pomoci lidem uplatnit se v nových profesích, propojit požadavky praxe se vzděláváním. A tou cestou je právě spojení s vysokoškolským sektorem,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Ředitel výzkumného centra NTC Západočeské univerzity Petr Kavalíř navrhuje se kromě tradičního průmyslu zaměřit také na perspektivní témata, jako jsou cirkulární ekonomika, ekologické zdroje energie, umělá inteligence či průmyslový design. V krátké době bude na to možné získat finanční prostředky z Evropské unie.

V Karlovarském kraji působí Fakulta ekonomická ZČU v Chebu od roku 1990. Dlouhodobě pořádá také kurzy celoživotního vzdělávání a univerzitu třetího věku. Fakulta podporuje rozvoj a prosperitu regionu prostřednictvím řady projektů ve spolupráci s podniky i institucemi Karlovarského kraje.

Reklama

Doporučované