Hlavní obsah

Karlovarský kraj rozdělí stipendia, i když byly školy zavřené

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovarský kraj rozdělí stipendia studentům středních škol, i když byla docházka do škol nebo odborných praxí kvůli koronaviru zrušená.

Článek

„Studenti s dobrými výsledky, kteří by jinak kritéria pro stipendia splnili, dostanou polovinu stipendia od kraje,“ řekl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč.

„Usoudili jsme, že by bylo špatně, kdybychom demotivovali studenty, kteří se snaží a mají jinak dobré výsledky. Takže i když covid-19 znemožnil chodit do školy nebo absolvovat některé praxe, nebylo by správné to úplně zastavit,“ řekl Bradáč.

Peníze na stipendia za druhé pololetí školního roku zažádalo 15 středních škol. Karlovarský kraj poskytne těmto organizacím 500.500 Kč. Celkem bude vyplaceno 629 stipendií, která získá 11,6 procenta studentů středních škol kraje.

Krajská stipendia jsou poskytována žákům všech oborů středních škol v Karlovarském kraji vyjma gymnázií, lyceí a dvouleté praktické školy. Jejich cílem je zvýšit úroveň studijních výsledků a měla by zamezit ukončení studia v jeho průběhu, doplnil radní Bradáč.

Studenti, kteří chtějí získat stipendium, musí studovat denní formu školy, mít omluvenou veškerou absenci, musí být hodnoceni ze všech předmětů a dosáhnout stanoveného průměru známek na vysvědčení. Nesmí být hodnoceni známkou nedostatečný a mít uložený jakýkoliv kázeňský postih.

Nejvíce stipendií za druhé pololetí školního roku 2019/2020 bude vyplaceno žákům Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Karlovy Vary a Střední školy stravování a služeb Karlovy Vary. V minulém školním roce získali studenti od Karlovarského kraje celkem 1,12 milionu korun v podobě stipendií.

Reklama

Doporučované