Hlavní obsah

Karlovy Vary prověří stav Ostrovského mostu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Karlovy Vary nechá provést diagnostický průzkum Ostrovského mostu. Práce na prověření stavu mostu by mohly začít již v polovině října.

Článek

Ostrovský most je jedním z důležitých dopravních prvků lázeňského města. Spojuje centrum s Horním nádražím. Město nechá udělat jeho diagnostiku, práce začnou v průběhu října. Náklady na vyhotovení diagnostiky budou činit asi dva miliony korun, a to i díky tomu, že si město samo nechalo vyhotovit takzvané digitální dvojče mostu, řekl náměstek primátorky Petr Bursík (ODS).

Práce na diagnostice mostu potrvají asi 210 dní. „Budou na to mít značný vliv klimatické podmínky, protože je potřeba sledovat v různých obdobích pohyb mostu, a pak bude probíhat měření. Pak budou probíhat i destruktivní části diagnostiky, jako například jádrové vrty,“ popsal práce Bursík. „Diagnostiku provede sdružení Centra dopravního institutu a Fakulty stavební ČVUT,“ doplnil.

Město vypsalo již dříve zakázku na diagnostiku Ostrovského mostu s limitem ceny dva miliony korun, která počítala s tím, že vítěz pořídí i digitální model mostu. Žádný z účastníků se ale do cenového limitu nevešel. Proto se město rozhodlo, že si takzvané digitální dvojče mostu pořídí samo a poskytne ho firmě, která bude most zkoumat.

Konstrukce mostu se skládá ze tří dílů. Jeden vede přes železniční trať, další přes silnici a třetí přes Ohři. Podle Bursíka je technický stav všech tří částí odlišný. Nejhůře je na tom část nad silničním průtahem Karlovými Vary, která je na šestém stupni sedmistupňové klasifikace stavu mostů, tedy ve velmi špatném stavu.

Reklama

Doporučované