Hlavní obsah

Karlovy Vary zvedly lávku na meandr, čekají velkou vodu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lávka, která propojuje cyklostezku Ohře s volnočasovým areálem Meandr Ohře, se může při zvýšeném průtoku v řece pomocí hydrauliky zvednout až o 1,25 metru. Vzedmutí hladiny způsobí očekávané tání sněhu.

Článek

Předpovědi zatím nenasvědčují tomu, že by očekávané tání sněhu mělo být extrémně rychlé. „Předpověď počasí počítá v příštích dnech s oteplováním, to znamená i tání sněhu. Vzhledem k jeho zásobám v kraji lze očekávat vzestup hladin toků,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál. Zvednutím o 1,25 metru se lávka dostane do výšky nad hladinu takzvané stoleté vody a nehrozí tak její zatopení a hromadění materiálu, větví nebo ledových ker pod ní.

Pro zvednutí lávky je nutné se k ní dostat ještě před tím, než voda přístup omezí. Dovezená speciální hydraulika most postupně po asi 25 centimetrech nadzvedává až do maximální výšky nad vodou.

„Vedení města zároveň okamžitě zadalo zpracovat změnu systému obsluhy lávky, tak aby ji bylo možno v budoucnosti zdvihat a spouštět operativněji,“ dodal Kopál.

Lávka bude zdvižena do odvolání a bude tak nepřístupná pro chodce a cyklisty. Z meandru je možné uzavřenou lávku obejít po ulici Západní a přes Dvorský most.

Povodí Ohře extrémně rychlé tání sněhu nečeká. „Tát bude, ale mělo by jít spíše o pozvolné tání. Oteplí se hlavně v nižších polohách, na horách by mělo být ještě okolo nuly. Rychlost odtávání může urychlit déšť. Naopak slunce v polovině února ještě není tak silné jako v březnu, a tak by nemělo výrazně tání urychlovat,“ řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Zásoby vody ve sněhu v Krušných horách jsou nyní zhruba průměrné, půda pod sněhem je navíc schopná část vody absorbovat.

Na jarní tání jsou přehrady v horním povodí Ohře připraveny. Předešlé oteplení a zvednutí hladin řek, kdy v Karlovarském kraji na dvou místech dosáhla voda i na druhý pohotovostní stupeň, přehrady už vyrovnaly a mají tak opět rezervu pro očekávané zvýšen přítoku. Podle Svejkovského by naopak přílišné vypouštění vody z přehrad mohlo ohrozit živočichy v řece pod přehradou.

Reklama

Doporučované