Hlavní obsah

Kauza Nezmar: Ve Slavii zůstává, ale s Tvrdíkem se na mnohém neshodnou

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Tvrdík a Jan Nezmar se v řadě názorů na to, jak by vnitřní fungování Slavie mělo vypadat, zjevně poněkud rozcházejí.

Reklama

Jan Nezmar uklidnil příznivce fotbalové Slavie ujištěním, že v klubu setrvá. Nicméně fakta, která uvedl pro Sport.cz, odkazují na to, že ne vše funguje ve Slavii tak, jak by se po prohlášeních prezidenta klubu Jaroslava Tvrdíka mohlo zdát.

Článek

Krátce před Vánocemi 2019 se ve fotbalovém prostředí a následně i v médiích rozšířila informace, že Jan Nezmar, sportovní ředitel Slavie, dal v klubu výpověď.

Redakce Seznam Zpráv tehdy tuto záležitost samozřejmě ověřovala. Jan Nezmar na dotazy nereagoval a Jaroslav Tvrdík autorovi tohoto textu na výslovnou otázku, jestli dal Nezmar výpověď, odpověděl 17. prosince formou SMS zprávy, že nikoli.

Třináctého února 2020 se konala tisková konference Slavie před jarní částí sezony, na níž Tvrdík zdůraznil, že je Jan Nezmar viceprezidentem klubu pro sport. Nezmar se tiskové konference nezúčastnil.

Položme si otázku, jaký si člověk z Tvrdíkových slov utvoří první dojem? Patrně ten, že Nezmar žádnou výpověď nedal, když to šéf klubu výslovně tvrdí. A také, že Nezmar pokračuje v práci v nejužším vedení klubu. Neboť se tak nějak patrně očekává, že prezident Jaroslav Tvrdík a jeho dva viceprezidenti, tedy Tomáš Syrovátka a Jan Nezmar, jsou členy představenstva klubu.

Soudě dle ohlasů na sociálních sítích si z toho řada fanoušků Slavie logicky vydedukovala závěr, že jim média lhala, když o Nezmarově výpovědi referovala.

Jak jsme ovšem zjistili tento týden, všechno bylo a je trochu jinak.

V pondělí vyšel na Sport.cz obsáhlý rozhovor s Janem Nezmarem, ve kterém se mimo jiného dozvídáme, že „na konci podzimní sezony podal výpověď z funkce člena představenstva“ nebo že „k poslednímu lednu letošního roku moje (Nezmarova) výpovědní lhůta na pozici člena představenstva vypršela“.

A dále také, že v jednu dobu pak Nezmar žádný smluvní vztah ke Slavii neměl. Až následně podepsal novou smlouvu výhradně na pozici sportovního manažera.

Seznam Zprávy proto nyní požádaly Jaroslava Tvrdíka i Michala Býčka, mluvčího Slavie, o zodpovězení několika otázek, které by celou situaci pomohly ještě lépe objasnit, například, proč šéf klubu výpověď popřel, když o ní nyní Nezmar hovoří, dále - k jakým datům byly smlouvy vypovídány či uzavírány. A kdo je tedy vlastně nyní členem slávistického představenstva.

Šéf Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík nyní na položené dotazy nijak nereagoval, což je vzhledem k jeho aktuálnímu vytížení ve věci zabezpečování zdravotnického materiálu pro boj s koronavirem více než pochopitelné a ospravedlnitelné.

A Michal Býček se za Slavii omezil na stručné sdělení: „Jan Nezmar je viceprezidentem Slavie pro sport a klub počítá s dlouhodobou vzájemnou spoluprací. Aktivně se věnuje A-týmu a jeho role bude stejná i v budoucnu. Celou situaci považujeme za uzavřenou.“

Takže si zkusme celou věc zrekapitulovat a zkusit zjistit reálný průběh a stav věcí. Jan Nezmar měl a má v některých věcech jiné názory na chod klubu než Jaroslav Tvrdík. V rozhovoru zmiňuje, že odlišnou představu začal mít zejména o svých pracovních úkolech a zařazení. Proto podal výpověď ze smlouvy, která ho ke Slavii vázala coby člena představenstva.

Podle zjištění Seznam Zpráv jinou smlouvu ve Slavii v danou chvíli neměl. Její platnost mu přitom měla brzy vypršet. Takže její výpovědí chtěl jen Nezmar přidat na dramatickém efektu tohoto svého kroku. Nepočítal ovšem s tím, že záležitost unikne do médií, což samozřejmě celou věc významně zkomplikovalo.

Nyní je tedy situace taková, že je sice Nezmar viceprezidentem klubu pro sport, ale je to jen lepší označení pro pozici sportovního ředitele či manažera. Jan Nezmar podle zjištění Seznam Zpráv již aktuálně není členem představenstva klubu, byť ho tam obchodní rejstřík stále uvádí. Ten zatím jako poslední změnu v představenstvu Slavie zaznamenal konec působení Aleše Stluky, bývalého ředitele slávistického stadionu, a to k 16. lednu letošního roku.

Ano, fanouškovi je to asi šumák, jak se Nezmarova funkce nazývá, případně jestli sedí v „boardu“, nebo ne. Hlavně, když v klubu nadále působí.

Ano, to je skutečně to podstatné. Nicméně jsou tu i dvě další zjištění, která si zaslouží pozornost.

Za prvé, že když kupříkladu Jaroslav Tvrdík něco říká, nemusí vždy jít o čistou, ryzí, ničím nezpochybnitelnou, nijak nemanipulovanou a zcela kompletní pravdu, která věrně popisuje realitu v plné její šíři. A že když média náhodou tvrdí opak, nemusí to tedy ještě zdaleka znamenat, že automaticky lžou.

Jaroslav Tvrdík nyní naplno využívá své čínské konexe k získávání zdravotnického materiálu a pro boj s koronavirem. Za to mu nelze než poděkovat. A pevně věřit, že boj s pandemií bude úspěšný.

Až se to zdaří a Jaroslav Tvrdík bude mít znovu více času věnovat se například zpětně i svým prosincovým výrokům, bude pak moci například tvrdit, že Nezmar smlouvu nevypověděl. To proto, že ze smlouvy o působení v roli člena představenstva se podává nikoli výpověď, ale rezignace. Takže Tvrdík vlastně nelhal, když Nezmarovu výpověď popřel, protože šlo rezignaci.

To je vskutku možné, ostatně podobná kouzla se slovíčky a jemné manipulace jsou pro leckoho, kdo prošel světem politiky, denním chlebem. A řada fanoušků Slavie, okouzlených nepopiratelnými sportovními úspěchy klubu, by možná tak šibalskému vysvětlení ochotně aplaudovala.

Neměli by ovšem přehlédnout i druhé zjištění, které z Nezmarova rozhovoru plyne. A sice, že Jan Nezmar odmítá, aby klub ve svém ekonomickém nastavení spoléhal na příjmy z Ligy mistrů, a to proto, že pravidelnou účast v ní považuje za nepravděpodobný sen. V tom názoru se zjevně s někým z vedení Slavie liší. A asi neprohloupí ten, kdo si sem doplní jméno Jaroslava Tvrdíka.

Více než miliardové roční výdaje Slavie do budoucna nemusí krýt příjmy z Ligy mistrů, pokud se vůbec bude hrát. Ani z transferů hráčů, protože současný koronavirový výpadek zasáhne úplně všechny. A může zásadně narušit ceny na mezinárodním fotbalovém trhu. To, co dosud bylo běžné, se může už za pár dní stát nedostupnou chimérou.

„Chci ve Slavii pracovat systémově. Aby klub fungoval dlouhodobě a vyhnul se sinusoidám, na nichž se v minulosti pohyboval. Udělám pro to maximum. Pokud ale zjistím, že to nelze, pokračovat nebudu,“ říká Nezmar.

Takže jeho další výpověď rozhodně nelze časem vyloučit.

Reklama

Související témata:

Doporučované