Hlavní obsah

Kauza Stoka: Švachula přišel s hlídacím náramkem, vypovídal muž z radnice

Foto: Tomáš Svoboda

Jiří Švachula poprvé k soudu nedorazil z vazby. Soud rozhodl o jeho propuštění v závěru loňského roku.

Reklama

U soudu, který řeší korupční kauzu na radnici v Brně-střed, začali vypovídat svědci. „O všem rozhodovala rada,“ hájil se obžalovaný Jiří Švachula.

Článek

Po téměř tříměsíční pauze pokračuje u Krajského soudu v Brně projednávání korupční kauzy na radnici Brno-střed. Bývalí politici v čele s někdejším místostarostou městské části Jiřím Švachulou (dříve ANO) podle obžaloby ovlivňovali zakázky na opravy bytových domů. Úřad vyčíslil škody téměř na 50 milionů korun.

U soudu začali vypovídat svědci, jako první tajemník radnice Petr Štika. Pracuje tam od května 2015 až dodnes. Jak uvedl u soudu, nevšiml si nějakého podezřelého jednání, které by naznačovalo korupční chobotnici. Štika byl v části případů členem komisí, které otevíraly obálky uchazečů o veřejné zakázky. Připomněl, že se také měnily směrnice na jejich zadávání. Podle vedení radnice, vzešlého z podzimních voleb v roce 2014, mělo být zadávání co nejotevřenější.

„Nemyslím si, že by existovaly tak dokonalé kontrolní nástroje, které by dokázaly problematickému jednání zabránit,“ uvedl u soudu.

Radnice po zpřísnění směrnice v roce 2015 v elektronickém systému E-ZAK zpracovávala všechny zakázky nad 50 tisíc korun. Limit se zvýšil v roce 2018, protože úředníci agendu nestíhali. „Ukázalo se, že tak velké množství administrace v tom programu znemožňuje efektivní fungování úřadu,“ doplnil Štika.

Švachula pod dohledem

Paradoxně právě v tom období podle obžaloby bývalí politici ANO společně se šéfy stavebních firem ovlivnili zakázky až za půl miliardy korun. Před soudem v úterý krátce promluvil i Švachula. Vůbec poprvé dorazil s hlídacím náramkem. V závěru loňského roku jako poslední z jedenácti obžalovaných opustil vazbu, přesto je stále pod dohledem.

„Jako členové komisí jsme kontrolovali, jestli mají zájemci o zakázky všechny náležitosti v pořádku. Seřadili jsme je podle cen. Pak to šlo do komise a poté do rady. Právě rada městské části byla hodnoticím orgánem té zakázky,“ uvedl Švachula, který od počátku jakoukoli vinu odmítá.

Připomněl, že do roku 2015 fungovala na úřadě směrnice, podle níž nebylo nutné menší zakázky zveřejňovat a stačilo oslovit nejméně tři firmy. „My jsme jich oslovili vždy sedm až devět,“ hájil se Švachula.

U soudu už dříve zaznělo, že na radnici existoval seznam „osvědčených“ stavebních firem, které mohou zakázky získat. Podle obžalovaných pocházel už z dob před rokem 2014, kdy se měnilo vedení radnice. „O nějakém seznamu se hovořilo, ale neviděl jsem jej,“ přiznal tajemník. Nové vedení, jehož byl Švachula členem, mělo prý zájem, aby se o zakázky mohly ucházet také další stavební firmy.

Také proto Štiku v březnu roku 2019 překvapil rozsáhlý policejní zásah. „Problematika veřejných zakázek je poměrně velké téma. Radní mu věnovali velkou pozornost. Spolupracovali jsme s řadou organizací, které se zabývají transparentností zadávání veřejných zakázek. Za ty roky jsem se domníval, že děláme maximum pro to, aby bylo zadávání veřejných zakázek transparentní,“ uvedl Štika.

Dříve nezvěstný dorazil k soudu

K soudu dorazil také byznysmen Jiří Hos (dříve ODS), který je mezi obžalovanými. V listopadu jej příbuzní pohřešovali, čtrnáct dní byl nezvěstný. Pak se sám přihlásil policii.

V kauze je obžalováno 11 lidí a dvě firmy. Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek správy nemovitostí městské části Brno-střed a 27 zakázek v městské části Brno-střed. Výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun. Veřejné zakázky podle žalobce získávaly vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Švachula už dříve všechna obvinění popřel. Prý se sám stal obětí nátlaku od spoluobžalovaného podnikatele Samana El-Talabaniho.

Reklama

Doporučované