Hlavní obsah

Po 609 dnech na svobodě. Soud propustil expolitika ANO Švachulu

Foto: Tomáš Svoboda

Bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula u soudu v případu Stoka.

Reklama

aktualizováno •

Od března roku 2019 byl někdejší vlivný brněnský politik hnutí ANO ve vazbě. Teď Jiřího Švachulu soud propustil na svobodu.

Článek

609 dnů. Takový čas strávil bývalý místostarosta Brna-středu za ANO Jiří Švachula za mřížemi kvůli vyšetřování kauzy Stoka. Po 87 týdnech jej soud propustil na svobodu.

Rozhodnutí brněnského krajského soudu je pravomocné, státní zástupce Radek Mezlík nepodal proti rozhodnutí stížnost. Dozorující žalobce dříve nesouhlasil s tím, aby se Švachula dostal na svobodu.

Švachula byl poslední osobou, která byla kvůli případu v průběhu vyšetřování a soudu ve vazbě. Už v září začal případ rozmotávat brněnský krajský soud.

Bývalý místostarosta a bývalý radní brněnské městské části Švachula byl podle vyšetřovatelů hlavou skupiny, která se podílela na machinacích s veřejnými zakázkami na radnici. Výše úplatků policie spočítala na 47 milionů korun. Případ vypukl v březnu roku 2019.

Žalobce se v uplynulých měsících bránil tomu, aby byl Švachula propuštěný. Vyšetřovatelé měli dlouhodobě obavu, aby v případě propuštění neutekl do Švýcarska či Turecka. Nakonec ale státní zástupce svolil k tomu, aby se nyní na bývalého významného brněnského politika dohlíželo alternativním způsobem.

„Vazba je nahrazena elektronickou kontrolou jeho pohybu, zákazem vycestovat a dohledem probačního úředníka. Vrchní soud v Olomouci připustil, že alternativní řešení vazby připadá v úvahu, požadoval zpřesnit technické požadavky. Ty se týkaly především nutnosti nasadit kontrolní náramek obviněnému před tím, než bude propuštěn z výkonu vazby,“ uvedl státní zástupce.

Podle něho se musí obviněný jednou za dva týdny dostavit k probačnímu úředníkovi. Pakliže bude chtít vycestovat mimo Brno, musí o tom dát vědět 24 hodin předem. Zemi opustit nesmí, odevzdal pas.

Švachulův advokát Kárim Titz po jednání soudu ubezpečil, že jeho klient nikam neuteče. „Nepotvrdily se informace o tom, že by můj klient projevoval snahy utéct do Švýcarska nebo Turecka. Pak je tento krok propuštění na svobodu naprosto logický,“ sdělil Titz.

Švachula podle něho nemá obavu o své bezpečí. Právě kvůli tomu se kriminalisté obávali Švachulova propuštění. „Jakési podezření, že by mu hrozilo nebezpečí, bylo rozptýleno. V polovině září byl přijat poznatek, že mu hrozí nebezpečí. Je to pro mě trošku nepochopitelné, protože on žádným svým postojem nezavdal žádné podezření, aby mu chtěl někdo ublížit,“ zmínil Titz.

Švachula je přesvědčený, že mu žádné riziko nehrozí. „Necítí se ohrožen, necítí se být v pozici, aby žádal o ochranu,“ dodal Titz.

Průšvih pro ANO

Jiří Švachula je ústřední postavou celé kauzy Stoka, po jejím vypuknutí v březnu 2019 se vzdal členství v hnutí ANO. Podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Švachula se uměl pohybovat nejen v brněnské politice, vliv měl díky osobním vazbám i na vedení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Policie v dokumentech popisuje Švachulu jako prostředníka a spojku pro jednání s vedoucími představiteli antimonopolního úřadu pod vedením (brzy končícího) Petra Rafaje.

V průběhu vyšetřování se začalo ukazovat, že ve spisu se mluví o dalších brněnských politicích hnutí ANO. Výsledkem bylo, že vedení Babišova subjektu letos v červnu brněnskou buňku zrušilo.

Policie se během vyšetřování zaměřila mimo jiné na Švachulův podnik s názvem Garage Wine, který představoval uzlový bod pro setkávání vlivných lidí.

Vyšetřovatelům se podle již dřívějšího zjištění Seznam Zpráv podařilo loni v dubnu rozmluvit místního someliéra Viktora Volného. Policii popsal, jak do vinárny chodili krom jiných i šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Občas se tam objevili, osobně jsem je tam viděl. Pana Faltýnka v baru tak dvakrát, pana Rafaje taky,“ uvedl Volný loni v dubnu jako svědek při výslechu s tím, že Faltýnek se Švachulou nebyli v podniku spolu. „Myslím si, že každý zvlášť. Byli v doprovodu pana Švachuly,“ uvedl tehdy citovaný svědek.

Reklama

Související témata:

Doporučované