Hlavní obsah

Každý druhý je pro stravenkový paušál. Třetina lidí trvá na „papírcích“

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Papírové stravenky preferuje 27 procent a stravenkové karty 19 procent lidí.

Reklama

Každý třetí pracující stravenky nedostává. Zhruba čtvrtina lidí je utratí při nákupu potravin, další čtvrtina za obědy v restauraci.

Článek

Pro zavedení stravenkového paušálu, který by měl podle návrhu Ministerstva financí fungovat vedle klasických stravenek, je 54 procent Čechů. Zhruba třetina ho naopak odmítá. Mezi způsoby podpory stravování, které lidé preferují, má ale stravenkový paušál menší podporu než v součtu papírové stravenky a stravenkové karty. Ukázal to průzkum společnosti Median pro Český rozhlas.

Na zavedení nedaněného stravenkového paušálu pro zaměstnance se v polovině ledna dohodla vládní koalice. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den. Změna má být součástí daňového balíčku, který by měl platit od roku 2021. Odbory se obávají, že zaměstnavatelé budou peníze určené na stravenkový paušál zneužívat. Plán naopak podporují provozovatelé hotelů, restaurací a obchodů a také podnikatelé, kteří nyní část hodnoty stravenek odvádějí stravenkovým firmám.

Se zavedením stravenkového paušálu rozhodně souhlasí pětina dotázaných lidí, spíše pro je 34 procent. Nový benefit si podle ČRo přejí hlavně mladší lidé. S paušálem naproti tomu spíše nesouhlasí 17 procent a rozhodně proti je 14 procent lidí. Zbylých 15 procent účastníků průzkumu uvedlo, že nevědí nebo věc nedovedou posoudit.

Ze způsobů příspěvku na oběd by lidé nejvíce uvítali také stravenkový paušál, tuto možnost zvolilo 31 procent. Papírové stravenky preferuje 27 procent a stravenkové karty 19 procent lidí. Pro benefit v podobách, jak ho nyní zprostředkovávají stravenkové firmy, se tak vyslovilo 46 procent dotázaných. Zlevněnému obědu v podnikové jídelně dává přednost 19 procent lidí.

Průzkum Medianu také ukázal, že každý třetí pracující stravenky nedostává. Zhruba čtvrtina lidí je utratí při nákupu potravin, další čtvrtina za obědy v restauraci.

Na to, jak se stravují během pracovních dnů, by stravenkový paušál neměl podle průzkumu vliv u 69 procent dotázaných. „Patnáct procent zaměstnanců uvedlo, že by se více stravovalo doma, protože by využívali toto opatření, a devět procent by více chodilo do restaurací nebo jiných stravovacích zařízení,“ uvedl sociolog společnosti Median Michal Geisler.

Reklama

Doporučované