Hlavní obsah

Kdo koho obehrál? Svérázný mluvčí proti svéráznému miliardáři Vítkovi

Foto: PxHere

Ilustrační fotografie

Reklama

Pražský soud řeší případ svérázného mluvčího ještě svéráznějšího miliardáře. Žalován je bývalý šéf komunikace skupiny CPI Jan Burian za to, že údajně obral realitní impérium Radovana Vítka o téměř šest milionů korun.

Článek

Jan Burian strávil půldruhého roku ve vyšetřovací vazbě. Od půlky března je na svobodě a od té doby se snaží přesvědčit, že je nevinnou obětí, kterou druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek nejdříve léta využíval a teď zkouší zničit.

Žaloba je podle něj vylhaná. „CPI nedokáže unést, že jsem se jim vzepřel. Snaží se mne umlčet, protože znám citlivé informace o CPI. A chtějí mne připravit o peníze, které mi patří,“ tvrdí bývalý mluvčí. Lidé z CPI ho však označují podvodníka, psychotika nebo bájného lháře.

Kdo má pravdu, musí odhalit soud. Případ však signalizuje podivné finanční toky ve Vítkově skupině. Měl by proto zajímat i daňovou správu.

Ohrát věřitele

Burian pro druhého nejbohatšího Čecha Vítka pracoval sedm let, od roku 2011 do léta 2018. Po jeho odchodu šéfové údajně zjistili, že řadu let pomocí faktur vyplácených přes spřátelené kontakty z CPI tajně vysával peníze. Podali trestní oznámení, Burian byl zatčen a obžalován z téměř šestimilionové škody. Bývalý mluvčí tvrdí, že zpochybňované platby s plným vědomím schvalovali jeho nadřízení. „Já neměl ani dostatečná dispoziční práva, takže bych nic falešně fakturovat nemohl,“ prohlásil.

Může jít o lež rozhlašovanou v rámci obhajoby před soudem. Jenomže se zdá, že CPI Burianovi přinejmenším po určitou dobu vědomě posílala načerno peníze, aby mu pomohla ohrát jeho vlastní věřitele.

„Pokud by to byla pravda, mohlo by to zakládat podezření z krácení daní nebo zkreslování účetnictví ze strany CPI,“ říká Libor Kapalín z advokátní kanceláře Váňa, Kapalín & Partneři.

Černé platby Burian inkasoval z CPI nejprve přes svého známého, později přes firmu jeho otce. Alespoň to sám právě takto otevřeně popisuje. „Když jsem nastoupil na CPI, měl jsem z předchozích let závazky a několik exekucí. Zdeněk Havelka (jednatel a výkonný šéf CPI) a Radovan Vítek (majitel skupiny) to věděli,“ líčí Burian.

„Proto jsme uzavřeli dohodu o pracovní činnosti, podle které mi platili jen tři až čtyři tisíce korun měsíčně. Skutečnou odměnu jsme měli sjednanou na 75 tisíc měsíčně. Sehnal jsem si známého, přes kterého jsem to CPI fakturoval. Věděli o tom a souhlasili s tím,“ prohlásil Burian.

Totožnost Burianova známého pana K. redakce zná, nepodařilo se ho ale zkontaktovat a získat jeho vyjádření, proto jméno ani název později založené firmy jeho otce neuvádíme.

Burian tvrdí, že CPI mu odměnu, vyplácenou přes prostředníka, postupně zvedala. „Agenda CPI rostla, přibývaly mi povinnosti, takže celková fakturace postupně stoupla na 150 tisíc měsíčně,“ řekl. Později prý byly dohodnuté platby i vyšší. Což by ale zcela vybočovalo z rámce běžné platové politiky v CPI.

Věřitelé protestují

Švarcsystém každopádně běžel podle Buriana až do roku 2016. „Tehdy se o tom mí věřitelé dozvěděli a obrátili se na pana Havelku. Pro CPI začala být situace neúnosná,“ líčí bývalý mluvčí, jehož dluhy v tu dobu přesahovaly 800 tisíc korun.

CPI v roce 2016 skutečně přistoupila na nový model spolupráce: Buriana zaměstnala jako PR managera s 80tisícovým platem. A poskytla mu více než milionovou půjčku, z níž mohl vyplatit věřitele.

Peníze měl mluvčí firmě CPI vracet prostřednictvím bonusů, prémií a odměn, které mu – jak sám tvrdí - firma oficiálně přiznávala, ale ve skutečnosti podle dohody nevyplácela a umazávala tak jeho dluh. Burian přesto pokračoval ve fakturaci přes svého známého K., přesněji přes nově založené eseróčko jeho otce. Tvrdí, že s plným vědomím šéfů, kteří faktury podepisovali. „Část mzdy jsem měl alokovanou na faktury, které šly přes právnickou osobu mého známého,“ prohlásil.

Na obou stranách, u Buriana i CPI, ale postupně rostla nespokojenost. „Musel jsem dělat práci, kterou by v normální firmě zastávalo několik lidí. Dřel jsem 24 hodin denně sedm dní v týdnu, CPI mne kvůli té půjčce měla v hrsti,“ tvrdí bývalý mluvčí.

Jak CPI rostla, budovala i početnější marketingový tým, Burian dostal nového šéfa a pnutí se zhoršovalo. V létě roku 2018 dal Vítkově firmě výpověď.

Pár týdnů na to byl zatčen pro machinace s falešnými fakturami, které různé dceřiné firmy CPI proplácely firmě jeho známého. Skupina CPI a později i státní zástupkyně vyčíslily škodu na zhruba šest milionů korun. „Na podvody jsme přišli až po jeho odchodu,“ říká šéf CPI Havelka.

Páchnoucí otazníky

Podle Havelky CPI posílala na základě fiktivních faktur peníze nejprve Burianově známému panu K., později firmě jeho otce, ale stále v dobré víře. „Nevěděli jsme, že ty peníze jsou určeny přímo pro Buriana. A navíc on nám tvrdil, že je v té firmě zaměstnán,“ řekl Seznam Zprávám Havelka.

Jenomže verze, podle níž protřelého byznysmena Radovana Vítka a jeho manažery několik let šidil jejich vlastní mluvčí, má trhliny. Burianův nízký příjem v CPI budil pozornost věřitelů i exekutorů celá léta. Už v roce 2014 popsaly Parlamentní listy právě Jana Buriana jako příklad šíbra, který modelovým způsobem šidí věřitele.

„Pracuje jako tiskový mluvčí a ředitel komunikace společnosti CPI, (…) jeho příjmy jsou ale oficiálně tak nízké, že z nich není možné exekučně srážet ani korunu,“ píše se v článku, jehož hlavními zdroji jsou Exekutorská komora a nejmenovaný pražský podnikatel, jeden z většího počtu věřitelů, jemuž Burian tehdy dlužil 300 tisíc korun. Bydliště měl mluvčí CPI v té době na obecním úřadě.

A další zvláštní detaily: malá firma, jejímž oficiálním majitelem byl tehdy 70letý otec Burianova známého pana K. a přes kterou tekly peníze na základě zpochybňovaných faktur, byla s CPI podivně spojená.

Jak lze vyčíst z veřejně dostupné dokumentace v obchodním rejstříku, založena byla roku 2016 – tedy v době, kdy na CPI udeřili Burianovi věřitelé a kdy se jeho dohoda o pracovní činnosti měnila ve standardní pracovní smlouvu. Zakládací listiny se podepisovaly přímo v sídle Vítkova dvorního právníka Tomáše Rybáře. Což podepírá Burianovu verzi, že šlo o právnickou osobu, vytvořenou z iniciativy CPI kvůli finančním tokům, o kterých obě strany věděly.

Uklízení majetku na „bílé koně“ navíc není v CPI ničím neobvyklým. Majitel firmy Vítek proslul tím, že třeba před rozvodem se svou první ženou, která po něm chtěla 20miliardové vyrovnání, přepsal veškerý svůj majetek na matku Miladu Malou. A před soudem tehdy osmatřicetiletý podnikatel s ledovým klidem tvrdil, že jeho jediným příjmem je 25tisícový plat advokátního koncipienta.

Kdo koho vydírá?

Burian tvrdí, že CPI zneužila jeho situace a žaluje ho kvůli praktikám, s nimiž původně sama souhlasila. Důvodem podle něj je, že „toho příliš mnoho ví“ o poměrech ve firmě. Především o Vítkových tichých společnících, kteří do CPI nalili peníze, a které Vítek ohrál. Burian v rozhovoru pro Seznam Zprávy tvrdil, že zná například klíčové detaily o spolupráci Vítka s firmou Investhold miliardářů Marka Čmejly a Jiřího Diviše, kteří CPI i jejího majitele žalují v USA kvůli tomu, že je ošidil o výnos z jejich původně utajovaných investic do realitních operací CPI.

„Chci v této věci vypovídat,“ řekl Burian Seznam Zprávám. A podle serveru Novinky.cz pak minulý týden skutečně svědčil před detektivy z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Není však známo, že by sdělil nějaké nové informace o transakcích, s jejichž pomocí měl Vítek své partnery připravit minimálně o devět miliard korun.

Navíc Burian Seznam Zprávám řekl, že CPI nedodržela svou část dohody a neuznala mu úhradu půjčky prostřednictvím nevyplácených odměn. „Nedostal jsem tak peníze, na které jsem měl nárok,“ tvrdí.

Je ale otázka, nakolik lze brát jeho prohlášení vážně. „Burian je nedůvěryhodný. O obchodech CPI věděl jen to, co měl jako mluvčí prezentovat na veřejnosti, žádné důvěrné informace nemá. Myslím, že je psychicky nemocný, že u něj jde o bájnou lhavost,“ říká jeden z bývalých manažerů CPI, který Buriana z jeho působení ve firmě dobře zná.

Bývalý zaměstnanec CPI je přesvědčen, že Burian si skutečně ulíval peníze fakturami za neprovedené služby, které se daly obtížně kontrolovat, takže mu to dlouho procházelo. „Spravoval rozpočty na jednotlivé marketingové akce. A když mu peníze zbyly, posílal si je přes své kontakty,“ říká.

„Ve firmě se vědělo, že má Burian dluhy. Choval se podivně. Tvářil se, že v CPI o všem rozhoduje on. Chodila mu spousta pokut, protože nebyl ochoten dodržovat základní pravidla, třeba za volantem. Pracoval hodně, ale zásadně si třeba nevybíral dovolenou – dnes myslím, že proto, aby mu nikdo neviděl pod prsty,“ dodává. Zároveň ale nevylučuje, že bývalého kolegu CPI skutečně mohla bokem načerno vyplácet. „Jeho skutečné příjmy jsem neznal.“

Případ svérázného mluvčího a stejně svérázného miliardáře Vítka dnes pokračuje u Městského soudu v Praze výpovědí několika svědků. Soud se chystá vyslechnout i jednatele CPI Zdeňka Havelku.

Reklama

Doporučované