Hlavní obsah

Kdo nepřijde, nesmí ven. Slováci jako první na světě otestují celý stát

Foto: Profimedia.cz

Fronta na test v Dolném Kubíně.

Reklama

Na Slovensku se odehrává na světové poměry zcela bezprecedentní situace. Obyvatelé nejpostiženějších regionů se od rána mohou dobrovolně zúčastnit plošného testování. Negativní test je pro ně jedinou cestou z tvrdé karantény.

Článek

Plošné testování začalo v pátek ráno v severních okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín na Oravě a v okrese Bardějov na severovýchodě země. Dosud mělo být připraveno 235 odběrových míst a testovat se má až do nedělní 20. hodiny. Hlavní část plošného testování celého Slovenska má začít příští pátek, kdy opět potrvá celou sobotu a neděli, další termín je naplánován na následující víkend od 6. do 8. listopadu. Celkem má být po celém Slovensku k dispozici 5000 odběrových míst a cílem je otestovat co nejvíc Slováků nad 10 let. Vláda organizací obří akce pověřila armádu. Testování se provádí antigenními testy, jejichž výsledek bude znám do 15 až 20 minut.

Plošné testování podle dřívějších slov premiéra Igora Matoviče mělo být poslední možnou alternativou celostátního lockdownu. Nakonec se ale vláda rozhodla lockdown de facto vyhlásit zároveň s plošným testováním. Zákaz vycházení na Slovensku začne platit v sobotu a potrvá do 1. listopadu, kdy bude podle Matoviče „se změněnými podmínkami“ prodloužen o dva týdny. V nejpostiženějších okresech bude zákaz vycházení téměř absolutní a jedinou alternativou přísné karantény pro ně bude negativní test. Po celostátním testování se z negativního testu stane jediná propustka z tvrdého zákazu vycházení i ve zbytku Slovenska.

Vláda tak chce donutit co nejvíc lidí, aby se plošného testování zúčastnili. Kdo se nezúčastní, může být následně při volném pohybu venku mimo výjimky pokutován. Systém je nastavený tak, že lidé mají určený den, kdy mají na test přijít, když nepřijdou, automaticky pro ně platí 10denní karanténa. Podle Matoviče by bylo ideální, kdyby se podařilo otestovat 80 až 90 % lidí.

Zákaz vycházení na Slovensku

Na většině území Slovenska od soboty platí zákaz vycházení až na následující výjimky:

- cesta na koronavirový test,

- cesta do nejbližších potravin, lékáren či k lékaři,

- návštěva pošty či banky,

- pohyb na čerpací stanici či cesta do autoservisu,

- venčení psa do 100 metrů od bydliště,

- cesta za účelem péče o příbuzného či o vlastní hospodářské zvíře,

- doprovod dítěte do školy či školky (od pondělí zůstanou otevřené jen první stupně základních škol a mateřské školy),

- pobyt v přírodě (ale ne mimo okres bydliště),

- zákaz vycházení neplatí od jedné do páté hodiny ranní.

Na území čtyř nejpostiženějších regionů jsou výjimky omezené na

- cestu na koronavirový test,

- cestu do nejbližších potravin, lékárny či k lékaři,

- venčení psa do 100 metrů od bydliště,

- cesta za účelem péče o příbuzného či o vlastní hospodářské zvíře,

- zákaz vycházení neplatí od jedné do páté hodiny ranní.

Obyvatele nejpostiženějších regionů může z přísnějšího režimu osvobodit negativní koronavirový test.

První problémy s testováním a nakažení poslanci

Slovenská média už od rána v online přenosech informují o průběhu testování, na řadě míst probíhá bez komplikací, objevila se ale i řada problémů.

Celý proces by lidem neměl zabrat moc času. Každý si po příchodu do odběrového místa vydezinfikuje ruce a pak personálu předloží doklad totožnosti. Zdravotníci odeberou vzorek a daná osoba následně počká na místě na výsledek. Ten dostane od personálu v obálce.

V řadě obcí ale první testovací den doprovázely fronty a chaos, což většinou způsobil nedostatek zdravotnického personálu, materiálu či například certifikátů o absolvování testů.

Hromadně se nechali otestovat i slovenští poslanci poté, co se ve čtvrtek prokázal pozitivní test u Mariana Kotleby (LSNS). Podle předsedy parlamentu Borise Kollára (Sme rodina) se při pátečním testování podařilo odhalit další tři nakažené poslance. Kollár tak přeložil plánovanou schůzi parlamentu na úterý.

První na světě

Žádný stát na světě se zatím nepustil do celoplošného testování s cílem pojmout většinu populace celého národa. Například v Česku se o takovém plánu hovoří, ale ještě nemá konkrétní podobu. Celá řad evropských států včetně Německa, Francie, Španělska a Itálie pak plánuje pomocí antigenních testů plošně testovat jen v omezeném rozsahu, například ve školách, nemocnicích nebo domovech seniorů.

Plošným testováním je známá i Čína, kde se už podařilo během pár dní otestovat celou populaci měst Wu-chan a Čching-tao s populací kolem deseti milionů obyvatel.

Ještě o krok dál než Slovensko chce jít Británie, kde je v rámci operace Měsíční střely v plánu testovat 10 milionů Britů každý den kontinuálně. Tam se ale zatím nepodařilo úspěšně provést první testovací fázi, v rámci níž se měli otestovat všichni obyvatelé 200tisícového města Salford. Šest týdnů po zahájení testovací fáze ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že projekt byl pozastaven, a vláda přiznává, že ho zatím je schopna provést jen v menším měřítku se zaměřením na „vysoce riziková prostředí a skupiny“.

Páteční rekord v počtu nakažených

Matovič v pátek oznámil 2581 nově nakažených za předešlý den, což je dosud nejvíc od začátku pandemie. Skokově stoupl počet nově nakažených v říjnu. Nejprve se denní čísla přehoupla přes tisícovku a v půlce měsíce už přes 2000.

Podle serveru Sme.sk se na Slovensku celkem nakazilo už 36 183 lidí, s nemocí covid-19 zemřelo 134 osob.

Reklama

Doporučované