Hlavní obsah

Kdo ovládne New Hampshire? Podle průzkumů bude vítězem primárek Sanders

Foto: Profimedia.cz

Ve státě New Hampshire se ve velkém začalo volit v pět hodin odpoledne našeho času.

Reklama

Další americký stát, další hlasování o tom, koho demokraté postaví proti Donaldu Trumpovi. Po chaotickém volebním shromáždění, které se konalo minulý týden v Iowě, se demokratické primárky přesunuly do New Hampshire. Klání o Bílý dům pokračuje.

Článek

New Hampshire patří mezi takzvané swing states, tedy státy, kde mají demokraté i republikáni vyrovnanou podporu. V roce 2016 tady ostatně zvítězila demokratická kandidátka Hillary Clintonová nad současným prezidentem Trumpem jen o tři tisíce hlasů.

Hlasování o černém koni demokratů do podzimních prezidentských voleb však teprve minulý týden začalo. Iowu, která se do dějin zapsala nevídaným zmatkem při sčítání, opouštěli s nejvyšším počtem delegátů Pete Buttigieg a Bernie Sanders. První jmenovaný jich získal třináct, senátor z Vermontu dvanáct.

Podle průzkumů, které primárkám v New Hampshire předcházely, to vypadá na podobný výsledek i tento týden. Hlasovat se ve státě na severovýchodě USA začalo v několika komunitách v pět hodin ráno našeho času, zbytek se přidal později odpoledne. Zatím se zdá, že na prvním místě by se mohl umístit senátor a nestraník Sanders, na druhém Buttigieg, nejmladší kandidát voleb demokratů.

Průzkumy nechávají opodál ostřílené politiky a dříve favorizované demokraty Elizabeth Warrenovou a Joea Bidena – přisuzují jim třetí a čtvrté místo. Podle americké CNN ale asi polovina těch, kteří v úterních primárkách chtěli odevzdat svůj hlas, nebyla těsně před volbou nerozhodnutá, komu ho dát.

Biden nejspíš zabojuje o třetí místo

A právě Biden se pustil do favoritů newhampshirských primárek. Bývalý viceprezident z dob vlády Baracka Obamy o Buttigiegovi řekl, že je příliš nezkušený. A osmasedmdesátiletý senátor Sanders zase příliš velký socialista.

„Tu nálepku ‚demokratický socialista‘ si dal Bernie sám, ne já,“ řekl Biden podle CNN. „Myslím, že je to přesně ta nálepka, kterou bude prezident (Trump) označovat každého, kdo Bernieho podpoří, pokud bude nominovaný,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden na primárkách v New Hampshire.

Biden v New Hampshire zabojuje podle předpovědi britské BBC o třetí místo s Warrenovou. Pro bývalého viceprezidenta to ale zatím nutně neznamená porážku. Populární je zejména ve státech s větší etnickou rozmanitostí – a příští primárky se budou konat v Jižní Karolíně a Nevadě, které mají velkou latinskoamerickou i afroamerickou populaci.

Bloomberg opět chybí, hlasy ale dostal

Ačkoliv se nejvíc mluví nanejvýš o pěti šesti demokratických kandidátech, o nominaci jich stále soupeří celkem jedenáct. V New Hampshire opět nezabojoval bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg, který už dříve prohlásil, že se prvních voleb nezúčastní. Místo toho zkouší strategii zvítězit s pomocí reklamy. Jen na Facebooku utratil Bloomberg zhruba 24,5 milionu dolarů, v přepočtu asi 560 milionů korun.

Zajímavé je, že už při sčítání prvních volebních obvodů bývalý starosta New Yorku přece jen nějaké hlasy získal. A to i přesto, že na volebních lístcích se jeho jméno oficiálně neobjevuje. Ve vesničce Dixville Notch, která má jen pár obyvatel, hlasovalo pět lidí – a tři z nich dali hlas právě Bloombergovi. Jeho jméno napsali do okénka, které sloužilo k vepsání vlastních kandidátů.

Na rozdíl od volebního shromáždění v Iowě jsou primárky v New Hampshire prvními skutečnými volbami letošního demokratického souboje o místo v prezidentských volbách. „Caucus“ jsou spíše „sousedským“ setkáním podporovatelů jednotlivých kandidátů, tedy naprosto otevřeným hlasováním se sušenkami nebo grilovačkou, zatímco u primárek se může ukázat každý a v tajnosti odvolit.

I proto by tentokrát nemuselo dojít ke zmatku při sčítání. Při volebním shromáždění se počítá, kolik u kandidátů stojí příznivců, v primárkách se používá starý dobrý papír a tužka.

Reklama

Doporučované