Hlavní obsah

Kdo povede s Hniličkou sportovní agenturu? ČSSD chce bývalého basketbalistu Lukše

Foto: Profimedia.cz

Milan Hnilička, který s největší pravděpodobností povede Národní sportovní agenturu.

Reklama

Poslanci v půlce června prosadili vznik Národní sportovní agentury. Agentura, kterou povede Milan Hnilička, by měla převzít od Ministerstva školství sportovní agendu včetně dotací. Kdo ale usedne na post dvou místopředsedů není jasné, horkým kandidátem je bývalý basketbalista Ivo Lukš.

Článek

O struktuře „ministerstva sportu“ – jak se Národní sportovní agentuře říká – má v příštím týdnu jednat vláda. Kromě Milana Hniličky, který úřad povede, zatím nejsou oficiálně známi ani kandidáti do širšího vedení.

Vedle Hniličky by měli agenturu řídit další dva místopředsedové. Podle zjištění Lidovek.cz má být nominantem ČSSD bývalý basketbalista a odborník na dotace Ivo Lukš, ten celou věc odmítl komentovat.

Lukš vystudoval plzeňská práva a po ukončení vrcholové kariéry se vrhl do sféry veřejných zakázek a dotací. V roce 2005 působil na Krajském úřadu Středočeského kraje, kde působil v rámci Společného regionálního dotačního programu. Posléze zamířil na několik ministerstev, kde se rovněž zajímal o dotační tituly. Loňský rok dokonce vedl odbor sportu na Ministerstvu školství.

Lukšovu nominaci potvrdil lidovkám sociálnědemokratický poslanec Jan Birke. Zároveň ale upozornil, že jednání stále probíhá. „Není pravda, že jméno pana Lukše je definitivní. Na stole jsou za sociální demokraty další tři jména. Až nás pan Hnilička požádá o nominaci, učiníme rozhodnutí,“ uvedl Birke.

Národní agentura bude mít i svou dozorčí radu, ve které by měl Birke zasednout. „V radě s největší pravděpodobností zasedne moje maličkost,“ sdělil Lidovkám Birke a doplnil, že tuto neplacenou funkci bude zastávat jako zástupce samospráv.

Hnilička, který s největší pravděpodobností bude agentuře šéfovat, vzkázal, že o svých místopředsedech má jasnou představu, konkrétní jména zatím komentovat nechtěl. „Mohu ale s jistotou potvrdit, že pozice nepřipadnou v žádném případě politickým trafikantům, nýbrž odborníkům,“ řekl LN Hnilička.

ČSSD měla na post místopředsedy tlačit i Lucii Svobodovou, bývalou radní na Praze 14. Spekulovalo se i o Petru Hulinském, který je dlouholetý poslanec a bývalý náměstek na Ministerstvu školství a člen výkonného výboru Olympijského výboru, ten ale spekulace odmítl. Kdo usedne v čele a na postech místopředsedů, bude jasno během září, kdy by měly být nastaveny i tabulkové platy.

Národní sportovní agentura bude spadat přímo pod Úřad vlády a bude mít i samostatnou kapitolu v rozpočtu. Na rok 2019 je na podporu sportu vyčleněno v kapitole Ministerstva školství 7 miliard korun a podle Andreje Babiše by se právě těchto 7 miliard mělo přesunout do rozpočtu nově vzniklé agentury.

„Agentura by od příštího roku měla mít svůj vlastní rozpočet a měla by od ledna vypisovat své dotační programy. Podle našich informací by ale Hnilička chtěl plánovaný rozpočet zvýšit,“ sdělil Seznamu mluvčí Ministerstva školství Ondřej Macura.

Reklama

Doporučované