Hlavní obsah

Kdo se vyléčil, dostane razítko a vrátí se do práce. Chile to chce zkusit

Foto: Profimedia.cz

Zdravotnice kontroluje teplotu zaměstnanci letiště v hlavním městě Santiagu de Chile.

Reklama

První zemí na světě, která oficiálně oznámila, že zavede takzvané „zdravotní pasy“ pro vyléčené z nemoci covid-19, je Chile. Potvrdilo to tamní ministerstvo zdravotnictví navzdory námitkám Světové zdravotnické organizace (WHO).

Článek

Plán vydávat certifikáty těm, kteří se uzdravili z nemoci covid-19, podle tamní vlády „bude spuštěn“. Dokumenty budou podle náměstkyně ministra zdravotnictví Pauly Dazaové jejich držitelům zaručovat návrat do práce, napsala BBC.

O tomto systému se už delší dobu debatuje i v jiných zemích. Část politiků a vědců tento „covid pas“ pro lidi, kteří mají proti koronaviru obranné látky, navrhovala například už na přelomu března a dubna v Itálii.

Nikdo kromě Chile se ale zatím nerozhodl plán realizovat, protože dosud nikdo neprokázal, že by člověk, který si projde nemocí, měl následně úplnou imunitu.

„V tuto chvíli neexistuje žádný důkaz, že lidé zotavení z nemoci covid-19 mají protilátky a jsou chráněni před infekcí,“ varovala na páteční tiskové konferenci WHO. Zdravotní pasy podle ní mohou být nebezpečné, protože dají lidem možná falešný pocit bezpečí a „dobrý“ důvod, proč už nedbat na hygienická doporučení.

Vláda Chile si je rizika vědoma, ale na svém plánu, který původně navrhla už před více než týdnem, nic měnit nehodlá. Podle toho, co řeklo ministerstvo, to vypadá, jako kdyby si v Chile řekli: „Možná to nebude fungovat, ale my to stejně zkusíme.“

„Víme jednu věc – osoba, která prošla nemocí, má menší pravděpodobnost nakazit se podruhé,“ řekla Dazaová. K tomu ještě dodala, že certifikát nebude potvrzovat, že člověk má imunitu, ale spíše to, že se „z onemocnění zotavil a má za sebou řádné období v izolaci“.

Jihoamerická země dosud zaznamenala přes 13 000 případů nákazy a 189 mrtvých. V zemi se uzdravilo 7 024 lidí, i když ne tak úplně. Chile je totiž kromě plánu na zdravotní pas zvláštní tím, že do uzdravených počítá i mrtvé. Ministr zdravotnictví Jaime Maňalich to vysvětlil tím, že mrtví stejně jako vyléčení nadále nevykazují symptomy ani nemohou nikoho dalšího nakazit.

Reklama

Doporučované