Hlavní obsah

Kdo v Evropě zkoumá COVID-19? V čele je berlínský institut

Foto: Robert Koch Institut

Ústav Roberta Kocha platí za špičku ve svém oboru.

Reklama

aktualizováno •

Odkazují se na něj politici i světová média a v současnosti je v plném nasazení kvůli epidemii nového koronaviru v Evropě. Ústav Roberta Kocha je ve světě zavedenou institucí, která se zapojila i do řešení epidemie eboly.

Článek

Seznam Zprávy proto kontaktovaly přímo samotnou instituci. „Ústav Roberta Kocha je německý institut veřejného zdraví. Případy, jako je třeba epidemie nového koronaviru, ústav sleduje na celosvětové i národní úrovni. Vyhodnocuje z toho potom riziko pro Německo a poskytuje rady jak veřejnému sektoru, tak politikům z různých odvětví,“ přišla z tiskového oddělení odpověď.

+1

Ústav se soustředí především na Německo. „Naši zaměstnanci jsou ale samozřejmě napojení na Světovou zdravotnickou organizaci i na Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí,“ uvedla pracovnice institutu Marieke Degenová s tím, že přesné informace ke spolupráci s jinými státy nemá.

Instituce nicméně spolupracuje úzce se zeměmi Evropské unie. A její služby využilo velmi nedávno i Česko. Do Ústavu Roberta Kocha poslali Češi na přezkum vzorky prvních tří Čechů nakažených koronavirem. V neděli to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vysoké postavení Ústavu Roberta Kocha mezi ostatními veřejnými zdravotnickými institucemi je pochopitelné. Jedná se o jedno z nejstarších takových zařízení vůbec – založeno bylo na konci 19. století, kdy ho vedl právě vědec a lékař Robert Koch. Ten za svou kariéru objevil mimo jiné patogen tuberkulózy, za což v roce 1905 získal Nobelovu cenu za medicínu.

Podle Degenové Ústav Roberta Kocha poskytuje rozsáhlou expertizu v oblasti infekčních chorob a jejich epidemiologie. „Nicméně, po Evropě je takových zařízení, jako je to naše, mnoho. A všechna jsou propojená,“ popsala pracovnice instituce. „Dokážu si ale představit, že kvůli velikosti Německa máme větší kapacitu než menší ústavy. A proto je pravděpodobnější, že v některých případech spíše pomůžeme,“ dodala Degenová.

Foto: Robert Koch Institut

Ústav Roberta Kocha poskytuje rozsáhlou expertizu v oblasti infekčních chorob a jejich epidemiologie.

Ústav Roberta Kocha hrál velkou roli při boji proti šíření viru HIV v Německu v osmdesátých letech. A padesát pracovníků ústavu vyrazilo i v roce 2014 na západ Afriky. Tam pomohli v boji s dosud největší epidemií eboly.

Reklama

Doporučované