Hlavní obsah

Kdybych kývla na nabídku Jeffa Bezose, už nic neobjevím, říká nejnadějnější teoretická fyzička

Dvě minuty z Výzvy se Sabrinou Pasterski.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je jí pětadvacet a už dostala pracovní nabídku od americké NASA i soukromé kosmické společnosti Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose. Teoretické fyzičce Sabrině Pasterski největší radost dělá, když si může hrát s rovnicemi a něco rozluští.

Článek

„Neumím si představit, že bych takovou nabídku přijala, protože ve fyzice jsem svým vlastním pánem. Kdyby ano, znamenalo by to, že už ve fyzice na nic nemůžu přijít. Nechci pracovat v žádné společnosti, protože chci dělat teoretickou fyziku,“ vysvětluje ve Výzvě Sabrina Pasterski, proč příležitost pracovat pro společnost Blue Origin nevyužila.

Celý pořad Výzva se Sabrinou Pasterski:

Říká se jí „nový Einstein“. Smiřte se s tím, že sci-fi věci jako cestování časem neobjevíme, upozorňuje Pasterski.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Ke kosmonautice a letectví má ale blízko. Ve čtrnácti sestrojila vlastní letadlo a o dva roky později s ním provedla i sólový let. Když žádala o předčasné přijetí na prestižní Massachusettský technologický institut (MIT), nejprve ji odmítli. Vzali ji až poté, co se za ni přimluvili dva profesoři, kteří viděli video, na němž letoun stavěla. MIT absolvovala ve dvaceti.

Dítě kubánských přistěhovalců do Chicaga patří k nejnadějnějším teoretickým fyzičkám současnosti. Zabývá se časoprostorem, povahou gravitace a černými dírami.

„Pracuji s dlouhodobou vizí, že z toho něco bude. A vidím smysl v tom snažit se porozumět základním věcem,“ říká Pasterski.

Jak vypadá běžný pracovní den teoretického fyzika? Je stále tento obor hlavně doménou „bílých mužů“? A co říká na to, že se o ní mluví jako o novém Albertu Einsteinovi?

Podívejte se na celý pořad Výzva se Sabrinou Pasterski.

Reklama

Související témata:

Doporučované