Hlavní obsah

Když Babiš prohraje, může se zachovat jako Trump, bojí se šéfka TOP 09

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Andrej Babiš ještě nepoznal v politice velkou porážku a nevíme, jak se pak zachová,“ obává se Pekarová.

Reklama

Markéta Pekarová Adamová popisuje, jak chce trojkoalice ODS, lidovců a TOP 09 přetáhnout Babišovy voliče. A co si myslí o vládnutí s Piráty.

Článek

V 36 letech je nejmladší z šéfů politických stran a je mezi nimi také jedinou ženou. Markéta Pekarová Adamová sedí ve své kanceláři v tričku s podobiznou Václava Havla a přemýšlí o tom, že pokud se dnešní opozice dostane k moci, bude muset dělat řadu bolestivých a nepopulárních kroků.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy mluví také o tom, co vytýká Pirátům. „Podáváním trestních oznámení – což je průvodní jev a rys toho, co dělají často Piráti na radnicích – se podle mě politika nedá dlouhodobě dělat. Někdy mi přijde, že v politice je čím dál víc lidí schopných věci jen bořit, nikoliv stavět,“ říká Pekarová, jejíž TOP 09 přitom vládne společně s Piráty na magistrátu v Praze.

Vaše dvě opoziční koalice jdou do voleb s cílem odstavit Andreje Babiše od moci. Zároveň mezi sebou vedete konkurenční boj. Je pak reálné ty šrámy nějak zacelit a dát dohromady vládu?

Přebije to skutečnost, že Piráti a Starostové jsou pro naši koalici Spolu přirozeným partnerem pro vládnutí. Soupeř je někde jinde. A snad si můžeme my, demokraté, uvědomit, že aktuální dění v Americe nám teď ukazuje potenciální velmi negativní scénář, který by mohl nastat i u nás. A k němuž dospívají lidé, kteří se k demokracii chovají jako ke kusu hadru.

Co myslíte, že by mohlo nastat? Že v případě porážky Babiš vyzve své příznivce, aby vtrhli do Poslanecké sněmovny?

Já myslím, že premiérova slova „nikdy neodstoupím, nechť si to všichni zapamatují“, všichni máme v paměti. Andrej Babiš se se svým obdivem k Donaldu Trumpovi nikdy netajil. Červenou čepici sice po útoku na Kapitol už sundal, ale trvalo mu to. Co se stalo ve Washingtonu, si také nikdo ještě před měsícem neuměl v Americe představit. Myslím, že opravdu spád těch událostí může být pak nakonec velmi rychlý.

Vy si snad myslíte, že Babiš by neuznal výsledky voleb a prohlásil je za zfalšované?

To mu nechci podsouvat, samozřejmě. Jenom upozorňuji na ty paralely, které už známe a které už existují a jsou evidentní. Třeba používání lží, dezinformací nebo podněcování k nedůvěře v média. Bylo by naivní je zamlčovat, nebo je nechtít vidět. Babiš také otevřeně pohrdá demokracií, když říká o Sněmovně, že to je žvanírna, která ho jen obtěžuje a zdržuje. Nechci mu podsouvat, že může mít stejný úmysl, jako má Trump, ale varuji před tím, čeho jsou lidé takového ražení schopní. A to je samozřejmě nebezpečné. Ta paralela se v mnohém nabízí a holt to, že to u nás ještě není až v takovém stadiu, je jen otázka času.

Nepřeháníte?

Andrej Babiš ještě nepoznal v politice velkou porážku a nevíme, jak se pak zachová. Vždyť už po krajských volbách, kdy s jeho hnutím ANO nikdo nechtěl vládnout, mluvil o spiknutí. Myslím si, že i Andrej Babiš má prokazatelně vlastnosti, před kterými bychom se dávno měli mít na pozoru. My na ně upozorňujeme dlouhou dobu a můžeme vidět, kam až to může všechno dospět. Současné dění v USA, velmoci, která je vzorem demokracie a právního státu, je varováním, že se to může stát i v jiných zemích. A byla bych ráda, kdybych se v té paralele těchto dvou politiků mýlila.

Když se podíváme po příčinách – není chyba i u vás, tradičních stran, když „obyčejní“ lidé mají pocit, že na ně elitářsky zapomínáte?

Jestli někdo nepatří do nějaké elity, tak jsem to zrovna já. TOP 09 tvoří lidé různých povolání, vzdělání, věku a jsme obrazem všech vrstev společnosti. A naopak – Trump, stejně tak jako Babiš, zrovna nejsou žádní zástupci obyčejných lidí. Náš premiér se jen snaží namluvit lidem, že jako miliardář, druhý nejbohatší Čech slovenského původu, je vlastně jedním z nich. Ale přitom za svůj majetek, byť jenom třeba denní příjem, by si mohl pořídit tolik, co oni častokrát za naprostou většinu svého produktivního života. Jak by tito miliardáři mohli mít ponětí o skutečných problémech „obyčejných“ lidí?

Přesto se mu na rozdíl od vás daří ty lidi oslovit.

Já jsem přesvědčená o tom, že to lidé už musí prokouknout. Je přece dávno rozbitá představa, že Babiš je schopný manažer a jen on je schopný zvládnout řízení země a že se země dá řídit jako firma. To už doufám všichni poznali, že opravdu nefunguje. On proklamoval, že bude mít samé odborníky, žádná nemehla, což rozhodně nesplnil. A přitom tolik neschopných a nikým nevolených ministrů, jako máme teď, jsme v žádné předchozí vládě opravdu neměli. Mnozí z nich jsou skutečně lidé, kteří by – slovy přímo samotného Babiše – v praxi nepostavili ani psí boudu. Jejich jediným předpokladem pro výkon funkce ministrů je často jenom mimořádná loajalita, což Babišovi nesmírně vyhovuje. Náznaky nesouhlasu nepřipouští.

Pokud ale chcete vyhrát volby, musíte oslovit a přetáhnout část voličů ANO. Když ale budete neustále nadávat na Babiše, nepřímo tím vzkazujete i jeho voličům a fanouškům: vy jste také hloupí. To je pak těžko můžete získat, ne?

Já si to o těch lidech rozhodně nemyslím, že jsou hloupí. A mám pochopení, že v těch volbách, když on vstupoval do politiky, tak si získal jejich podporu a důvěru. Ale on také významně změnil svoji rétoriku, postavení. Začínal víc pravicově a teď už je zcela levicový. I ti komunisté se už projevují méně levicově než on. Každopádně on je totální populista. Je běžné a přirozené, že když vám někdo bude slibovat hory doly, hory i s horáky, tak samozřejmě pro určitou část lidí to může být, ještě než se spálí, lákavé. V nastupující krizi potřebuje Česko současně lídra, vizionáře a krizového manažera, nikoliv populistu, který jen rozhazuje na všechny strany peníze, které nemá, a jen si je půjčuje od příštích generací.

Co budete slibovat vy?

Mnohem větší výzvou je pro nás postavit zemi na nohy než odstavit Andreje Babiše. V ekonomice chceme pomoci živnostníkům plus malým a středním podnikatelům, kteří jsou několik měsíců ponecháni na holičkách s cílem je úplně zdecimovat. Tuto část společnosti, která je její páteří v dobrých časech, je potřeba znovu obalit masem, aby pevně držela tělo. Stejně jako lidské tělo se bez páteře zhroutí, česká ekonomika se neobejde bez těchto malých a středních firem. A my musíme pomoci zejména jim, ne velkopodnikům nebo agrobaronům.

A co ostatním?

Další krize, kterými si procházíme, jsou na pozadí těchto dvou – zdravotnické a ekonomické. Jedna z nich je bohužel demografická. Čeká nás velký tlak na všechny naše sociální systémy, zejména toho penzijního. Ostatně vláda ANO a ČSSD má jako první bod svého programového prohlášení právě reformu důchodového systému. Na rozdíl od těchto stran chceme – a ostatně také musíme – v příštím volebním období stabilizaci důchodů uvést v život a nezůstat u lží a nesplněných slibů. A čelíme také krizi klimatické.

Lidé nad 60 let tvoří třetinu voličů a víme, jak je Andrej Babiš dokáže oslovit a dokáže jim něco nabídnout. Jak se vaše koalice pokusí oslovit tuhle skupinu?

Zejména občany v tomto věku premiér Babiš ohrozil daleko více, než je oslovil. Ohrozil je doslova na životech. Teď nejsme „best in covid“, jak se premiér chlubí, ale naopak jsme nejhorší. Věřím, že to se v této jeho velmi pevné části voličů může odrazit, když si právě i tito voliči uvědomí, jak moc dali všanc své zdraví a životy a i svůj životní standard. Protože je samozřejmě postihne nejen zdravotní, ale i ekonomická krize, která bude mít dopad na celou společnost včetně nich.

Teď si říkám, jestli je vlastně o co stát, vyhrát příští volby? Vláda nebude mít peníze, po předchozí zůstanou dluhy, a pokud začnete dělat věci, o nichž mluvíte, okamžitě se stanete nepopulární.

Vidím v tom i velký kus naděje, protože každá krize přinesla i nějakou příležitost a posunula společnost někam dál, otevřela netušené možnosti. Zároveň naše koalice Spolu bude lidem narovinu říkat, že si nemohou dát ruce do klína a myslet si, že všechno za ně zařídíme. Naopak bych chtěla, aby bylo patrné, že jsme připraveni zemi vést, ale potřebujeme spolupráci právě všech lidí, aby se nám to co nejdřív povedlo překonat a zase zažívat lepší časy.

Slovy Václava Klause z počátku 90. let budete slibovat „utahování opasků“?

Když mluvím s lidmi, tak nejsou odtržení od reality. Oni nečekají, že důchodová reforma nebude vůbec bolet, že je nebude nic stát a že to bude věc, která mávnutím kouzelného proutku vyřeší dlouhodobý problém, na který si zaděláváme třicet let. Ne, oni vědí, že nic není zadarmo. Vždyť to každý zažíváme na svou kůži, ve svých vlastních životech, ve svých vlastních povoláních. I ve svých vztazích. Naprostá většina lidí to bere, že to tak je. A byla by nejhorší strategie jim tvrdit opak.

Skoro mám chuť vám navrhnout, ať si dáte na billboardy slogan „naše vláda vás bude bolet“.

To ne, ale nebudeme jako populisté vyvolávat mylná očekávání, že existují kouzla jako v pohádkách. Neexistují. Za vším úspěchem vždycky stojí tvrdá práce. Málokomu spadne něco do klína. A to i lidem, kteří dokázali v životě významně uspět a ve svých oborech i podnikání už patří k absolutní špičce. To je potřeba připomínat. My nebudeme lhát. Za sebe můžu říct, že jsem do politiky nešla lidem lhát. A nedělám to celou tu dobu, co v ní jsem. Holt někdy je ta pravda nepříjemná a bolí, ale myslím, že nikdo si nevolí politika proto, aby mu lhal.

Lídr vaší trojkoalice a předseda ODS Petr Fiala, váš kandidát na premiéra, je leckým považován za někdy nudného profesora, bez emocí. Berete to jako výhodu, jako ideální protipól vůči chaotickému Babišovi?

V rozbouřených dobách, v kterých se nacházíme, je dobré mít rozvážného lídra. Jako když plujete s lodí po rozbouřeném moři, které je opravdu už život ohrožující, a do podpalubí vám teče voda. Než chaotického a paranoidního kormidelníka je přece mnohem lepší mít kapitána, který je rozvážný, klidný a zároveň pevný ve svém postoji. Který ví, co je potřeba udělat, a je schopen uklidnit posádku.

Jak říkají lidovci – klidná síla?

Já to ráda říkám, že Petr Fiala pro mě představuje právě tuto klidnou sílu. Nebo stejně jak se říkává, tichá voda břehy mele. To je daleko lepší než člověk, který možná umí hezky bouchat do stolu, ale prakticky není schopen dát dohromady větu, která má hlavu a patu. Nesrozumitelný, chaotický a despotický lídr dokáže utopit svou loď i na klidném moři. Slušný, klidný, inteligentní a vizionářský kapitán obstojí i v bouři.

To jsou hezká slova, ale neskřípe to u vás v trojkoalici mezi ODS, TOP 09 a lidovci na tématech, která nejsou zas tak nepodstatná – výše daní, přijetí eura či ochrana klimatu?

Ne, neskřípe. My jsme tři strany, které mají navíc dohromady téměř 40 tisíc členů. Logicky máme na některá témata rozdílné názory, jinak bychom byli dávno v jedné straně. A logicky je nutné dojít ke kompromisu. Kdybychom sestavovali vládu, tak bychom toho také museli být schopni. Do tohoto volebního období jsme šli každý se svým vlastním programem, například se svojí představou, jak řešit daně. A teď jdeme do voleb 2021 se společným programem, pod který se podepíšeme všichni tři jednoznačně.

Je možné, že se v příštích letech vaše TOP 09 sloučí s ODS?

Jsou tady vzpomínky na nějaké dřívější údajné plány, kdy TOP 09 měla být pro ODS takovým partnerem, jakým je CSU v Německu pro CDU. Je to úplně těžko porovnatelné, protože v Německu to funguje na územním principu. Ale my jsme svébytná strana, která v tomto roce oslaví 12 let své existence. Já mám tu čest těch 12 let u toho být. Nemám nejmenší důvod ani já, ani nikdo z naší strany, uvažovat o čemkoliv takovém. My prostě máme své místo na politické mapě Česka. Spojujeme síly i proto, aby naše pozice byla ve vládě.

A jak vnímáte konkurenční opoziční koalice Pirátů s hnutím STAN? Piráti vás musí štvát, protože právě TOP 09 ukradli voliče, ne?

Oslovujeme podobné voliče častokrát, to platí. Zároveň celá řada věcí nás natolik odlišuje, že zůstáváme pro mnohé unikátní volbou. Podáváním trestních oznámení – což je průvodní jev a rys toho, co dělají často Piráti na radnicích – se podle mě politika nedá dlouhodobě dělat. Možná to funguje v pár příkladech, možná to je někdy i nutné, ale rozhodně to nemůže být gros politiky, protože to není politika.

Vy přece s Piráty společně vládnete na magistrátu v Praze, to s nimi máte tak špatnou zkušenost?

Myslím, že u Pirátů je zcela zřejmé, že oni jsou opozice v opozici i v Poslanecké sněmovně. Oni jsou tam v opozici i vůči ostatním opozičním stranám. A mnohdy u nich nevíte, jestli je jim bližší hnutí ANO, nebo ODS. Co se týče Prahy, vím od svých kolegů, jak se potýkají s tím, že za Piráty nakonec ve výsledku také není moc práce. Je to hodně o marketingu, který umí. Ano, mají nějakou schopnost prezentovat a to určitě i dnešní politika vyžaduje. My chceme dělat takovou politiku, která je zaměřena na skutečné výsledky. Někdy mi přijde, že v politice je čím dál víc lidí schopných věci jen bořit, nikoliv stavět.

Takže trochu rozumíte výzvám ODS, abyste odvolali v Praze primátora Zdeňka Hřiba nebo přestali vládnout s Piráty?

Máme výhrady k tomu, jak Zdeněk Hřib vede metropoli, už několikrát jsme ho také kritizovali. Ale v současné situaci nemůžeme podpořit jeho odvolání, protože není vůbec jasné, co by se potom dělo, kdo by pak Prahu vedl. Pro TOP 09 je nepřijatelné spolupracovat v Praze s hnutím ANO, to jsme vždycky odmítali a to jednoznačně trvá.

Reklama

Doporučované