Hlavní obsah

Když chce muž udělat doma radost. Toto jsou smaragdy za osm milionů

Smaragdová sada za miliony korun. Podívejte se do zlatnické dílny na rozhovor se spolumajitelem šperkařství i zlatníkem, který set vyrobil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeští zlatníci vytvořili unikátní sadu se smaragdy, kterou chtějí přihlásit na světovou šperkařskou soutěž. Shromáždit tak výjimečnou sadu kamenů, jednu z nejkvalitnějších na světě, trvalo dvacet let.

Článek

Původně to měla být sada ke třicátému výročí založení firmy – náhrdelník, prsten a náušnice.

Výjimečné kousky navrhli a vyrobili v malé dílně v Praze 4 ve šperkařství JK Jitka Kudláčková. Set se šestnácti špičkovými smaragdy stejné barvy a osázený sedmi sty diamanty měl původně reprezentovat zlatníky na prestižní světové soutěži, ta se však kvůli covidu nekonala. Mezitím si sada našla svého majitele. Přesněji řečeno majitelku.

„Chodí k nám nakupovat především muži. Vybírají něco zvláštního, čím by potěšili svou přítelkyni nebo manželku,“ říká pro SZ Byznys ředitel a spolumajitel firmy JK Jitka Kudláčková Dušan Mlynarčík.

„Koupí si to klient, který chce zajímavý dárek pro svou ženu a zároveň v tom vidí investici do budoucna. U tohoto klienta jsem věděl, že jeho žena má ráda smaragdy a zelenou barvu. Tak jsem mu sadu nabídl a potkalo se to, vyšlo to,“ vysvětluje s tím, že cena setu je necelých osm milionů korun.

O smaragdech

– Drahokamy z tzv. velké trojky, kterou tvoří spolu s rubíny a safíry.

– Název získaly z řeckého smaragdos a francouzského esmeraude – v překladu zelený drahokam. Typické pro šperky, které již po staletí nosí ženy na anglickém královském dvoře, také si je oblíbila Jacquelline Kennedyová. V současnosti je milují například Angelina Jolie nebo Julia Roberts.

– Poprvé byly objeveny ve starověkém Egyptě, kde je považovali za symbol plodnosti a života. Oblíbené byly také Římany. Inkové a Aztékové smaragd považovali za svatý kámen.

– Těží se v různých zemích světa, největším nalezištěm zůstává Kolumbie. Nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje jejich cenu, je barva. Dalšími jsou čistota, tvar a brus.

– Nejcennější jsou tzv. kolumbijské smaragdy z oblasti Muzo, které mají tmavou sytou barvu, z Chivoru jsou naopak jasně zářivé.

– Kvalitní smaragd může mít vyšší cenu než některé diamanty. Na stupnici tvrdosti se smaragd pohybuje mezi hodnotami 7,5 a 8. Na rozdíl od diamantu, který dosahuje tvrdosti 10, jsou smaragdy křehčí a jemnější.

Zdroj: JK

O klientovi, ke kterému právě v těchto dnech sada putuje, ale nechce nic říci. Zda patří mezi padesát nejbohatších Čechů a jestli jde o veřejně známou osobnost, tak zůstává záhadou.

„Je to Čech, podnikatel a investuje do různých věcí. Ale to je jediné, co vám ke klientovi můžu říci,“ usmívá se spolumajitel firmy.

Smaragdy z nejčistších na světě

Největší hodnota sady spočívá právě v drahých kamenech, které se sbíraly dvě dekády a patří k nejkvalitnějším na planetě. Pochází z Kolumbie, z oblasti Muzo. Patnáct z nich bylo do šperků usazeno, jeden zůstává volnou součástí sady a nový majitel tak má prostor naložit s ním, jak uzná za vhodné. Třeba ho časem použít ještě do dalšího šperku.

„Dostat se k takto kvalitní sadě smaragdů je opravdu velmi vzácné. My se známe přímo s těžaři, tak se nám to podařilo. Toto nedostanete, když s nimi nemáte úzké vztahy, a ty musíte léta budovat,“ popisuje praxi v branži Dušan Mlynarčík.

Do smaragdů se zlatníci nehrnou

Ne každý kumštýř se však do opracování zelených kamenů pouští. Práce se smaragdy je výjimečná. „Kámen je o něco křehčí než třeba diamant. Zlatníkům se do toho úplně nechce, musí to dělat opravdu mistr v oboru, který si je jistý, že mu v ruce nepraskne,“ vypráví ředitel a spolumajitel dílny, ve které unikát vznikal dlouhých deset měsíců.

Tím, kdo si na takovou práci troufl, byl zlatník a designér David George Hrubec, držitel prestižního světového šperkařského ocenění. Tvůrce sady a zároveň autor návrhu. Využil speciálního efektu parabol, které jsou umístěny pod smaragdy a dávají kamenům jas a rozměr.

„Se smaragdy to není lehké, je to poměrně tvrdý kámen, ale zároveň křehký. Musí se s ním velmi opatrně při fasování, tedy osazování kamenů do kovu,“ vypráví v dílně firmy pro SZ Byznys.

„Ten šperk musí něco vydržet, proto se to musí zafasovat opravdu dobře a právě tam vzniká nebezpečí, že se smaragdu něco stane. Takže jsem se docela zapotil,“ přiznává zlatník a autor ojedinělé sady David George Hrubec. Podle něj je ale naprosto základní, aby pro samotnou ženu bylo nošení šperků pohodlné.

„Geometricky to musí vycházet a přitom to musí ráda nosit,“ dodává muž, který kariéru budoval i v USA, Itálii nebo Německu.

David George Hrubec

– Vítěz platinové soutěže AGTA v USA.

– V JK pracuje deset let.

– Zlatnickému řemeslu se začal učit v Česku, ve studiu a kariéře pokračoval v USA.

– Působil také v Itálii, Německu, Rakousku.

Takové sety vyrábí ve firmě nejčastěji přímo na míru. „Toto byla velká výjimka, kdy jsme tak drahý šperk dělali, aniž bychom znali cílového klienta. Myslím, že ti, kteří kupují tyto typy šperků, to dělají s tím, že se jim zhodnotí. Mimochodem jen samotné smaragdy zdražily během covidu o 25 procent,“ říká spolumajitelka JK Jitka Kudláčková.

A uvádí, že takto výjimečných sad by pár ročně vyrobili a nabídli klientům. „I když popravdě, naopak to funguje lépe. Je lepší, když se zákazník nadchne pro určité kameny a pak z nich pro něj vyrobíte šperky na míru,“ doplňuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované