Hlavní obsah

Ke kábulskému letišti dopadly rakety teroristů, chvíli po přistání amerického ministra obrany

Blízko mezinárodního letiště v Kábulu dopadly rakety několik hodin po přistání ministra obrany MattiseVideo: AP

 

Reklama

Poblíž mezinárodního letiště v Kábulu dopadlo nejméně šest raket. Stalo se tak několik hodin poté, co zde přistál americký ministr obrany James Mattis a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Článek

Nejméně šest raket ve středu vypálili neznámí ozbrojenci na mezinárodní letiště v Kábulu. A to několik hodin poté, co do afghánské metropole dorazili na neohlášenou návštěvu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a americký ministr obrany James Mattis. S odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra to uvedla agentura AFP. K útoku, který si nevyžádal žádné mrtvé ani zraněné, se přihlásilo povstalecké hnutí Tálibán a v odděleném prohlášení také teroristická organizace Islámský stát (IS).

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid na svém oficiálním účtu na Twitteru tvrdí, že terčem raketové palby bylo „letadlo amerického ministra obrany” Mattise.

Stejně jako Tálibán přijala odpovědnost za útok také konkurenční organizace Islámský stát prostřednictvím své propagandistické agentury Amak. IS uvedl, že jeho „tajní agenti” použili k útoku pancéřovky a minomety.

Mluvčí afghánského ministerstva obrany Nadžíb Daníš uvedl, že provoz na letišti nebyl narušen. Afghánská televize Tolo nicméně na svých internetových stránkách zveřejnila, že úřady letiště evakuují a ruší lety.

Stoltenberg a Mattis přiletěli do Afghánistánu krátce po 08:00 místního času (05:30 SELČ) a setkali se s velením mise NATO a prezidentem Ašrafem Ghaním.

Tématem návštěvy je s největší pravděpodobností nová americká strategie pro Afghánistán, kterou před časem představil americký prezident Donald Trump. Spojené státy na jejím základě chtějí do Afghánistánu vyslat dalších 3000 vojáků. Početní zvětšení svých kontingentů ohlásily už i další členské země NATO.

Reklama

Související témata:

Doporučované