Hlavní obsah

Volte naši rodinu. Z 11členné kandidátky je sedm příbuzných

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zájem o poslanecká křesla má v letošních volbách celkem 22 stran, hnutí nebo koalic. Kromě tradičních parlamentních stran či hnutí jde do voleb i řada menších subjektů.

Článek

Voliči ve třech krajích si mohou kromě zavedených stran vybrat ještě z jedné kandidátní listiny navíc. Kandiduje u nich Moravské zemské hnutí, přesvědčené, že návrat k rozdělení na Čechy a Moravu zajistí Česku prosperitu a cestu z krize.

A případný návrat k tradičnímu zemskému uspořádání zůstane pěkně v rodině. Kandidátky hnutí totiž doslova obsazují rodinné klany. Na Vysočině kandidují čtyři Albrechtovi, po jednom zástupci tohoto jména mají i ostatní kraje.

Na olomoucké kandidátce je z 11 kandidátů hned 7 lidí patřících ke třem generacím jedné rodiny. Pětice kandidátů nese shodné jméno Rapant, příbuzní jsou ale i dva kandidáti s příjmením Bahounkovi.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

„Inicioval to taťka, který potřeboval podpisy pro to, aby byla strana zaregistrována. Proto jsou tam i babička s dědou a další. Svoji kandidaturu beru jen jako podporu táty, který má podle mě rozumné názory,“ uvedl Jakub Rapant, který je trojkou na olomoucké kandidátce Moravského zemského hnutí.

Nevolte nás

Svoji premiéru si v letošních volbách odbude hnutí „Nevolte urza.cz“, které překvapivě vyzývá voliče, aby ho nevolili.

„Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi,“ stojí v názvu seskupení, které vede anarchokapitalista Martin Urza, jenž prosazuje svobodnou bezstátní společnost.

Ve svých textech představuje, jak by měla vypadat společnost bez existence státu - třeba soukromé hasičské sbory, které by hasily jen u těch, kdo si jejich službu platí. Nebo veškerá infrastruktura, včetně parků či silnic, v soukromých rukou a za poplatek za užívání.

Program, se kterým jde do voleb, strana nezveřejnila. Na svém webu pouze děkuje příznivcům za podpisy nutné pro registraci.

Úplně změnit systém české politiky chce i seskupení Švýcarská demokracie, které se zhlédlo ve švýcarském způsobu řízení státu.

„Dlouhodobě neuspokojivé fungování naší země nelze vyřešit menšími či většími změnami v rámci stávajícího politického systému. Pro zásadní změny k lepšímu bude potřeba celkově změnit politický systém naší země,“ tvrdí zástupci hnutí.

Švýcarská demokracie po česku by znamenala třeba vystoupení z EU a NATO. Obrana země by měla fungovat domobraneckou formou s brannou povinností pro muže. Zrušili by také Ministerstvo kultury či Ministerstvo pro místní rozvoj.

Lídryně Peková

Zařídit také chtějí hlubokou decentralizaci státu a více pravomocí pro občany, kteří by rozhodovali pomocí referend. Lidé by podle nich měli volit i soudce a státní zástupce.

Hlavní tváří hnutí má být molekulární bioložka Soňa Peková, která je jedničkou ve Středočeském kraji a jejíž názory na epidemii covidu-19 jsou častým obsahem dezinformačních webů.

V krajích se šikují i národovecká hnutí, letos pod hlavičkou Aliance národních sil. V Ústeckém kraji kandidátku vede kontroverzní předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš. V minulosti byl odsouzen ku příkladu za zpochybňování holokaustu či podněcování nenávisti k Židům.

Jedničkou pražské kandidátky pak byla hvězda dezinformačních médií Jana Peterková, která bojovala zejména proti očkování a pandemickým opatřením. Kandidaturu však stáhla. „Z důvodu vážných problémů a ohrožení mého života, které bude řešit policie, musím stáhnout svoji kandidaturu,“ uvedla k tomu.

Reklama

Doporučované