Hlavní obsah

Kellner má první výnos z biotechnologií. Prodává podíl ve švýcarské NBE

„Zájem jedné z největších světových farmaceutických firem o platformu ADC ukazuje, jak velkou hodnotu mají námi vyvíjené přípravky od NBE,“ říká Radek Špíšek.

Reklama

Nejbohatší Čech Petr Kellner poprvé po deseti letech zpeněžil své investice do biotechnologického výzkumu. Skupina PPF prodává podíl ve švýcarské firmě NBE-Therapeutic velkému evropskému hráči.

Článek

Před čtyřmi lety vstoupila Kellnerova PPF do švýcarské společnosti NBE-Therapeutics, sídlící v Basileji. PPF se tehdy stala největším akcionářem NBE – podle informací SZ Byznys tu Kellner drží 26 procent. Celou švýcarskou společnost nyní kupuje firma Boehringer Ingelheim, jež patří do dvacítky globálně největších farmaceutických hráčů.

Celý obchod má hodnotu 1,18 miliardy eur, což z něj dělá největší evropskou akvizici této dekády v oboru firem, jež disponují projekty v rané fázi klinického vývoje onkologických léčiv.

„Akvizice potvrzuje správnost našeho obchodního modelu, kdy investujeme do biotechnologických společností vyvíjejících nové metody onkologické léčby a produkty, jež mají potenciál zásadně měnit vývoj v oboru,“ prohlásil minoritní akcionář PPF Ladislav Bartoníček, který odpovídá za biotechnologickou oblast.

Výnos skupiny PPF z obchodu odpovídá jejímu 26procentnímu vlastnickému podílu v NBE. V přepočtu tak Kellnerově společnosti prodej vynese něco přes osm miliard korun. Peníze si však nejbohatší Čech neodnese hned.

„Celková hodnota transakce (tedy prodeje 100 procent společnosti NBE-Therapeutics) ve výši 1,18 miliardy eur se skládá z okamžité platby a budoucích plateb závislých na dosažení cílů v rámci dalšího klinického vývoje,“ píše PPF v tiskové zprávě.

Kellnerovy biotechnologické projekty

1. Projekty české firmy Sotio

DCVAC (vakcína vyráběná na míru každému pacientovi z jeho krevních buněk). Projekt započatý imunology z FN Motol, kvůli němuž vzniklo Sotio, převzala PPF Sotio v roce 2010.

Varianty:

DCVAC/PCa (na nádory prostaty). Od roku 2014 běží finální fáze III. klinického hodnocení, výsledky mají být známy na přelomu letošního a příštího roku.

DCVAC/OvCA (na nádory vaječníků). Běží fáze II. klinického hodnocení.

DCVAC/LuCa (na nádory plic). Běží fáze I./II. klinického hodnocení.

2. Projekt francouzské firmy Cytune Pharma

SO-C101 (prostředek na bázi interleukinu IL-15, posiluje imunitní reakci proti nádorovému bujení). Běží fáze I. klinických testů. Cytune Pharma je od roku 2018 součástí firmy Sotio.

3. Projekt švýcarské NBE-Therapeutics

ADC – spojení protilátky a léku (Antibody Drug Conjugates): umožňuje cílit silnou chemoterapii pouze na nádorové buňky. Hlavní výzkumný program NBE-002 vstoupil v polovině letošního roku do fáze I. klinických studií.

Sotio do NBE vstoupilo v roce 2016, celou firmu NBE nyní kupuje skupina Boehringer Ingelheim, Sotio se bude nadále podílet na vývoji dvou preparátů na bázi ADC.

4. Platforma BOXR

Lék vyráběný individuálně každému pacientovi z jeho bílých krvinek. Projekt odkoupilo Sotio od americké Unum Therapeutics. Je ve fázi laboratorních testů.

Švýcarská NBE Therapeutics vyvíjí prostředky na léčbu rakoviny. Konkrétně jde o technologii označovanou jako ADC (z anglického Antibody Drug Conjugates). NBE má patentovanou vlastní platformu iADC.

Přípravky na platformě iADC zvané SO-N102 a SO-N107 umožňují cílené dodání vysoce účinné chemoterapie do nádoru pomocí protilátek namířených na bílkoviny, které se vyskytují pouze na nádorových buňkách.

„Elegance tohoto přístupu spočívá v tom, že se dají testovat i chemoterapie, které se normálně člověku nepodávají, protože jsou příliš toxické. Při podání přímo do žíly by se rozptýlily v těle a vyvolaly příliš nežádoucích účinků. Ale když se spojí s protilátkou, chemoterapeutika můžeme aplikovat jen pár molekul. Efekt je zajištěn tím, že je protilátka přenese přímo do místa nádoru,“ popsal princip švýcarské technologie před časem v rozhovoru pro SZ Byznys Radek Špíšek, generální ředitel firmy Sotio, která řídí celý Kellnerův biotechnologický byznys.

PPF do NBE vstupovala ve chvíli, kdy byl výzkumný projekt na samém počátku, metoda se testovala pouze v laboratoři. Za čtyři roky se výzkum posunul blíže ke klinickým zkouškám na pacientech.

Generální ředitel biotechnologické firmy Sotio Radek Špíšek popisuje, jak náročný je vývoj léků.Video: Zuzana Kubátová

„Přípravek SO-N102 by měl vstoupit do klinické fáze do konce roku 2021 a přípravek SO-N107 bude pokračovat v předklinických testech,“ dodává Špíšek. Kellnerovo Sotio bude podle dohody s Boehringer Ingelheim dál ve na vývoji obou produktů švýcarské firmy spolupracovat.

„Boehringer Ingelheim nyní může využít své rozsáhlé a dlouholeté odborné zkušenosti v onkologickém výzkumu a pomoci společnosti NBE-Therapeutics při budoucím rozvoji špičkové platformy iADC ve prospěch pacientů,“ prohlásil Ladislav Bartoníček, minoritní akcionář skupiny PPF, jenž je odpovědný za oblast biotechnologií.

Reklama

Související témata:

Doporučované