Hlavní obsah

Kellner se naposledy objevuje v žebříčku miliardářů, za ním nové jméno č. 2

Petr Kellner se naposledy objevuje v žebříčku světových miliardářů časopisu Forbes.

Reklama

Nejbohatším člověkem na planetě je Jeff Bezos, ve světovém žebříčku dolarových miliardářů je celkem devět českých jmen.

Článek

Jen pár dní po tragickém skonu Petra Kellnera vydal americký Forbes svůj tradiční žebříček dolarových miliardářů. Kellner v něm ještě figuruje, protože Forbes sbíral data k 27. březnu, tedy v době, kdy dlouhodobě nejbohatší Čech ještě žil.

Kellner: 382 miliard, 110. místo

Mezi nejbohatšími lidmi planety poprvé figuruje devět Čechů, tedy zatím nejvíce. Forbes odhadl jmění Petra Kellnera před tím, než přišel o život při havárii vrtulníku na Aljašce, na 17,5 miliardy dolarů (v přepočtu 382 miliard korun), což ho zařadilo na 110. místo na světě.

V žebříčku se měnilo pořadí za Petrem Kellnerem. Druhým nejbohatším člověkem z České republiky je totiž poprvé Karel Komárek, jemuž časopis připisuje 5,5 miliardy dolarů, tedy 121 miliardy korun. Na třetí místo klesl realitní magnát Radovan Vítek, jeho impérium CPI bylo ohodnoceno na 4,8 miliardy dolarů (105 miliard korun).

Celý žebříček Forbesu najdete ZDE

Devítku Čechů mezi dolarovými miliardáři doplňují Daniel Křetínský, premiér Andrej Babiš, Pavel Baudiš z Avastu, spoluzakladatel téže firmy Eduard Kučera, Pavel Tykač a Marek Dospiva.

+6

U všech českých zástupců hodnota majetku přes těžký rok stoupla, píše Forbes. Je to dáno nejen výsledky samotných firem, ale také pohyby kurzů akcií, od nichž se hodnota majetku odvozuje, a pohyby měnových kurzů, zejména mezi dolarem a eurem a mezi dolarem a korunou.

Pandemický rok přivedl na svět víc miliardářů než jakýkoli jiný. Na světě je nyní rekordních 2755 dolarových miliardářů. Společně kontrolují majetek za 13,1 bilionu dolarů, poprvé je to dvouciferné číslo – ještě v roce 2019 to bylo osm bilionů.

Bezos a za ním Musk

Nejbohatším člověkem světa pro rok 2021 zůstává Jeff Bezos, zakladatel a šéf Amazonu. První místo mu patří už čtvrtý rok v řadě. Poprvé ho stíhá zakladatel automobilky Tesla Elon Musk, ten díky raketovému růstu cen akcií Tesly vystřelil na tento post z 31. místa předešlého roku. Třetí je Bernard Arnault, jemuž patří konglomerát luxusních firem LVMH, čtvrtý je Bill Gates. Pětici nejbohatších uzavírá Mark Zuckerberg z Facebooku. Do elitní pětky se poprvé po dvou dekádách těsně nevešel investor Warren Buffett.

Reklama

Doporučované