Hlavní obsah

Keltský skanzen u Nasavrk bude zatím vybírat dobrovolné vstupné

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Keltský skanzen u Nasavrk na Chrudimsku zahájí sezonu kvůli nouzovým opatřením opožděně v sobotu. Minimálně do konce května bude vybírat jen dobrovolné vstupné.

Článek

Venkovní muzeum mohou lidé podpořit finančními dary, uvedl Jiří Kalát ze skanzenu.

„Dáváme tak možnost návštěvníkům ohodnotit náš skanzen, i jeho trochu prozatím omezené služby, podle jejich uvážení. Stejně tak mohou malou i velkou částkou podpořit naši činnost, jejíž financování pro nás bude v letošním roce zvláště obtížné,“ řekl Kalát.

Otevření skanzenu bude spojeno s nutností dodržovat předepsaná omezení. Keltské stavby si lidé mohou prohlížet zatím jen zvenku, dovnitř mohou nahlédnout oknem.

Zástupci sdružení Boii, které skanzen provozuje, oblast nazvali Země Keltů. Zahrnuje území města Nasavrky a jeho blízké okolí. Jeho centrem je skanzen, který je inspirovaný pravěkým městem nalezený nedaleko v obci České Lhotice. Místa propojuje naučná stezka. Další keltská expozice je v zámku Nasavrky.

Keltský skanzen je otevřený od října 2016, dokončený je oproti původním plánům jen zčásti. Sdružení Boii v minulosti přišlo kvůli průtahům se stavbou o evropské dotace. O výstavbě archeoparku uvažovalo už v roce 2002. Pro skanzen pracuje řada nadšenců dobrovolně a postupně ho rozšiřují.

Reklama

Doporučované