Hlavní obsah

Keňský učitel dostal Mezinárodní cenu učitelů. Dětem přispívá na knihy a uniformy

Peter Tabichi se stará i o to, aby rodiče posílali děti do školy.Video: Tereza Brhelová, Youtube.com

 

Reklama

Fyzikář, člen františkánského řádu a přispěvatel na chudé studenty. Takový je nový nejlepší učitel za rok 2018.

Článek

Učitel matematiky a fyziky z malé keňské vesnice Peter Tabichi vyhrál Mezinárodní cenu učitelů, s oceněním získal i milion dolarů. Tabichi je členem františkánského řádu a cenu dostal za své výkony v chudé nakurské škole na západě Keni, kde bojují s přeplněnými učebnami a nedostatkem učebnic. Chce, aby žáci viděli, že věda je cesta, kterou se mají vydat v budoucnu, napsala o něm BBC.

Tabichi dává ze svého platu 80 procent na podporu chudých studentů. Sám ale přiznává, že je jeho práce mnohdy velmi namáhavá. Je to především kvůli nedostatku pomůcek a malým prostorám, ve kterých se tísní příliš velký počet žáků. Třídy jsou uzpůsobené pro čtyřicet dětí, ale obvykle se v nich učí skupiny až o osmdesáti studentech.

Kvůli slabému internetovému připojení ve škole Peter Tabichi také dojíždí do internetové kavárny, aby pro svoje studenty stáhl potřebné materiály.

Nadace, která Mezinárodní cenu učitelů předává, označila Petera Tabichiho za učitele s výjimečným závazkem vůči svým žákům. Díky jeho finančním darům si sociálně slabší studenti mohou dovolit uniformy a potřebné knihy. Většina jeho studentů je ze znevýhodněných poměrů. Často jim chybí jeden z rodičů nebo úplně osiřeli. Fyzikář chce podporovat jejich vzdělání a propagovat vědu nejen v Keni, ale napříč celou Afrikou.

Učitel přiznal, že část jeho náročného úkolu bylo přesvědčit místní, aby si uvědomili hodnotu vzdělání. Často tak navštěvoval rodiny, jejichž dětem hrozilo vyhození ze školy. Některé rodiny nabádá i k tomu, aby své dcery nechaly ve škole a zbavily se tak předsudků, že se musí brzy vdát.

Někteří jeho žáci také docházejí šest kilometru denně, aby se dostali do školy. Navzdory tomu jsou díky Peterovu přístupu úspěšní v celostátních i mezinárodních vědeckých soutěžích. Mezi své úspěchy už zařadili i zisk ceny od Královského spolku chemiků ve Velké Británii.

Peter Tabichi v soutěži o nejlepšího učitele porazil deset tisíc nominantů ze 179 zemí. Zakladatel ocenění Sunny Varkey doufá, že příběh tohoto keňského učitele inspiruje ty, kteří by se rádi stali kantory, a vrhne na pedagogickou profesi lepší světlo.

Soutěž chce zvýšit prestiž učitelské profesi. Loňskou vítězkou se stala učitelka výtvarné výchovy ze severního Londýna Andria Zafirakou a v první desítce letošních kandidátů se umístil Andrew Moffat, ředitel školy z Birminghamu, který se účastnil seminářů o LGBT právech.

Reklama

Doporučované