Hlavní obsah

Kim Čong-un jednal s čínským prezidentem o zastavení severokorejského jaderného programu

Historicky první zahraniční cesta severokorejského vůdce Kim Čong-una vedla do Číny.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil při své vůbec první zahraniční návštěvě Čínu. S prezidentem Si Ťin-pchingem jednal o zastavení jaderného programu.

Článek

Vůdce KLDR Kim Čong-un pobýval v Číně a jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem. Pondělní informace médií o první Kimově zahraniční cestě od nástupu k moci potvrdila ve středu agentura Nová Čína, podle které Kim v průběhu jednání prohlásil, že jeho cílem je ukončení severokorejského jaderného programu. Podle vyjádření oficiální severokorejské agentury KCNA přijal Si Kimovo pozvání k návštěvě KLDR. Severokorejský vůdce označil setkání za milník ve zlepšování vztahů se svým hlavním obchodním partnerem.

Podle Bílého domu Čína informovala amerického prezidenta Donalda Trumpa o průběhu jednání. „USA zůstávají v kontaktu s našimi spojenci Jižní Koreou a Japonskem. Vidíme tento vývoj jako další důkaz, že naše kampaň nejvyššího tlaku vytváří příhodnou atmosféru pro dialog se Severní Koreou,” uvedl Trumpův úřad, který zdůraznil pozitivní efekt loňského zpřísňování sankcí či vyhrocené slovní výměny mezi Trumpem a Kimem. Kim na setkání v Číně uvedl, že je připraven se v dohledné době sejít přímo s Trumpem.

Zahraniční média informovala o údajné návštěvě severokorejského vůdce již od pondělí. Setkání v Pekingu bylo podle odborníků přípravou na chystané jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, s nímž se má Kim sejít na konci dubna. Soul uvedl, že Jižní Korea bude o průběhu jednání mezi Kimem a čínským prezidentem informována ve čtvrtek.

Právě Čína je dlouhodobě nejbližším spojencem KLDR a jejím klíčovým obchodním partnerem. Navzdory tomu však vztahy obou zemí v poslední době ochladly, a to především kvůli nesouhlasu Pekingu s jadernými testy Severní Koreje a čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR.

Reklama

Doporučované