Hlavní obsah

Kladivo na Babiše. Opozice možná dostane příležitost, jak se spojit

Premiér Andrej Babiš

Reklama

Opoziční strany vyjednávají o předvolební koalici, od které si slibují porážku hnutí ANO Andreje Babiše. Situaci jim ale komplikuje jedno z pravidel volebního zákona. Ústavní soud ale již brzy rozhodne o tom, zda ho zrušit. S informací přišel server iDnes.cz.

Článek

Když se před minulými parlamentními volbami chtěli spojit starostové s lidovci, společná koalice ztroskotala na jednom detailu – samotné straně stačí pro vstup do Sněmovny překonat 5 procent hlasů. Pokud ale utvoří koalici, musí mít alespoň 10 procent.

Po nezdařeném vyjednávání se tak hnutí STAN obrátilo na Ústavní soud s tím, že takzvaná „načítací klauzule“ by se měla zrušit. Zdroje iDnes.cz sdělily, že projednání tohoto návrhu se blíží a že starostové mají šanci uspět. Vycházejí mimo jiné z toho, že soud vyzval Stanislava Polčáka (STAN), aby do 14 dní zaslal doplňující reakci.

Proti návrhu je premiér Andrej Babiš – ústavním soudcům už za vládu poslal stanovisko, že by pravidla měnit neměla. Pro jeho hnutí ANO by bylo zachování načítací klauzule výhodné. V kuloárech se totiž vyjednává spojení ODS s lidovci a starostů s TOP 09, případně všech stran dohromady.

„Pokud se strany bojí, že v koalici o dvou či třech členech nepřekonají 10, potažmo 15 procent, pak problém není ve volebním zákonu, ale v jejich naprosté neschopnosti oslovit občany,“ sdělil serveru Babiš.

Reklama

Doporučované