Hlavní obsah

Klaus a jeho úředníci napsali urážlivý hanopis, říká veterán svobodného tisku Topol

Rozhovor s Jáchymem Topolem.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Spisovatel Jáchym Topol poprvé veřejně okomentoval kritiku Václava Klause a jeho spolupracovníků na svou novou knihu Citlivý člověk. „Výplod těch tří úředníků byl nesmírně trapný a směšný,“ říká v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Původně si spisovatel myslel, že jde jen o „mystifikaci nějakých recesistů“. Za to, že Klaus zpochybnil, zda Topol mohl napsat svého Citlivého člověka, se prý stydí a připomíná mu to doby minulé.

Jáchym Topol ale nešetří kritikou ani na adresu Pražského hradu. Zeman je podle něj naše ponížení – mimo jiné proto, že podlézá diktátorům, například Číně. O to víc se spisovatel raduje, že jeho novou knihu koupilo právě čínské nakladatelství. Topol v rozhovoru pro Seznam žertuje, že rád Citlivého člověka přidá Zemanovi do kufru, aby ho mohl i s Krtečkem v Pekingu předat.

Dalším z témat, o nichž Topol v rozhovoru pro Seznam mluví, je smrt. Ta je také jedním z ústředních témat nové knihy. Sám spisovatel se smrti nebojí, protože si připadá mladý. Dodává ale, že problém je pomalé umírání, kterého se podle něj bojíme úplně všichni.

Reklama

Doporučované