Hlavní obsah

KLDR pozvala jihokorejského prezidenta na jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem

KLDR pozvala jihokorejského prezidenta na jednání s Kim Čong-unem.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Politická delegace KLDR je na návštěvě jihokorejského prezidenta. Soul si od toho slibuje zahájení dialogu, někteří se ale obávají, že KLDR jde jen o propagaci své země.

Článek

Jihokorejský prezident Mun Če-in přijal v prezidentském paláci v Soulu delegaci vysokých představitelů KLDR, včetně sestry severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Jihokorejská televize přinesla záběry usmívajícího se prezidenta, jak si potřásá rukama se členy delegace. Mladší sestra autoritářského severokorejského vůdce Kim Jo-čong jihokorejského prezidenta pozvala na návštěvu své země. Její bratr je prý připraven sejít se s ním co nejdříve.

Kim Jo-čong je členkou nejvyššího orgánu vládní strany a prvním členem vládnoucího klanu z komunistické Severní Koreje, který zavítal na území svého jižního souseda od války na Korejském poloostrově.

Od tohoto krvavého konfliktu z let 1950 až 1953 obě země ještě neuzavřely mírovou dohodu a jsou tak technicky stále ve válečném stavu.

V severokorejské delegaci je také předseda severokorejského parlamentu Kim Jong-nam, který je formální hlavou KLDR. Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap se oba muži zúčastní sobotního hokejového zápasu spojených korejských ženských týmů proti Švýcarsku. Konat se bude v Kangnungu.

Zda na zápase bude také Kim Jo-čong, není jasné. Úřad prezidenta Muna zatím zprávu o účasti na hokejovém zápase nepotvrdil. „Neposkytujeme předem informace o programu prezidenta Muna,” sdělil mluvčí.

Diktátorova sestra se s prezidentem Jižní Koreje krátce setkala už v pátek při zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Pchjongčchangu.

Soul si od návštěvy severokorejské delegace slibuje zahájení dialogu, jiní se obávají, že Pchjongjang chce cestu jen využít k vlastní propagaci. KLDR totiž nadále odmítá vzdát se svých raketových a jaderných zbrojních programů, kvůli nimž vůči ní Rada bezpečnosti OSN zavedla sankce.

Reklama

Doporučované