Hlavní obsah

Klenčí chce rekonstruovat Baarovo muzeum, má přitáhnout turisty

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku připravuje rekonstrukci domu a expozic muzea spisovatele Jindřicha Šimona Baara za 20 až 30 milionů korun. Studie projektu má být hotova příští rok.

Článek

„Přestavba pomůže k větší propagaci Chodska a k vyšší návštěvnosti, kterou Klenčí po pandemii očekává. Dům nazývaný Baarův památník odkázal slavný rodák městysu včetně zařízení, sbírek i výnosů z autorských honorářů. V závěti vyslovil přání, aby sloužil místní kultuře a osvětě,“ řekl an Bozděch, starosta Klenčí s 1300 obyvateli. Dům nebyl opravován desítky let.

„Dáváme dohromady tým deseti až 15 lidí, včetně odborníků z muzeí, kteří vytvoří svépomocí úvodní studii, abychom se dokázali od něčeho odrazit,“ uvedl starosta. Následovat bude studie oprav a úprav, která bude příští rok. „Potřebujeme, aby to bylo uděláno dobře a citlivě, přemýšlet nad tím, protože Jindřich Šimon Baar nám odkázal svůj majetek,“ uvedl starosta. Projekt se stavebním povolením by mohl být do dvou tří let. Městys potřebuje dotaci nebo úvěr, protože celkové náklady se mohou vyšplhat až na 20 až 30 milionů korun. „Nedokážeme to pokrýt celé z rozpočtu,“ řekl. Pokud by dotaci nedostal, rozhodne podle konkrétních nákladů, zda by šel do stavby po etapách. Je to možnost, ale bylo byt to strašně obtížné, uvedl starosta.

Studie řekne, zda by bylo vhodnější pro získání dotací dům vyhlásit památkou, což už dříve starosta chtěl, ale zatím o to nepožádal. „Nechceme tu akci odkládat, musíme se jí intenzivně věnovat,“ uvedl.

Nejdražší bude oprava, zbytek expozice. „V prvním patře je Baarův byt, který potřebujeme zachovat tak, jak je, a ještě rozšířit opravu o dvě místnosti, které dnes nejsou ideální. Spodní patro, které je řešeno jako vesnické muzeum, také zachováme a lehce uspořádáme,“ uvedl starosta. Městys by chtěl dále zpřístupnit podkroví, kde by se mohly také rozšířit expozice. V domě je hodně obrazů z Baarovy doby, část klenečského betléma a další. „To bychom také chtěli ukazovat turistům,“ řekl.

Muzeum loni navštívily jednotky tisíc lidí, skoro stejně jako o rok dříve. „Když se loni rozjela sezona, tak sem jezdilo strašně turistů,“ řekl starosta. Po pandemii proto očekává více návštěvníků oblasti Českého lesa. „I teď v zimě, když byla řada omezení, tak do regionu jezdí spousta turistů, kteří tu nikdy nebyli. Najednou všichni ví, kde jsou Capartice a Čerchov a je obrovský převis návštěvníků proti dřívějšku,“ uvedl.

Baar, ikona Chodska, byl ve své době populární prozaik a básník, sběratel folkloru, autor pohádek z Chodska a tvůrce jeho historického obrazu. Narodil se v Klenčí. Po smrti v říjnu 1925 mu tam vybudovali muzeum a v nedalekých Výhledech má monumentální památník a sochu. V závěti chtěl, aby v jeho domě byla knihovna s čítárnou a malé muzeum ze sbírek, které sám nashromáždil.

Reklama

Doporučované