Hlavní obsah

Klíčová nemocnice: Kanalizaci čistí vidlemi 24 hodin denně

Reportáž z Bulovky a rozhovor s ministrem zdravotnictví.Video: Šimon Trantina, Silvie Friedmannová

 

Reklama

Kanalizace nefunguje. Na chirurgii a na interně to vypadá slovy zdravotníků jako v 70. letech, provoz kvůli tomu všemu může kdykoli úplně selhat. Kde sehnat peníze na opravy, nemocnice neví. Reportáž pořadu TV Seznam Detail.

Článek

Stejně jako tam v devadesátých letech mířili první pacienti s AIDS, letos Nemocnice Na Bulovce sehrává klíčovou roli v boji s pandemií koronaviru. Její infekční oddělení je v Česku vyhlášené. Branami nemocnice projede každoročně nejvíc sanitek v ČR a každý rok tam ošetří přes 600 tisíc pacientů. Na Bulovce jsou ale na tom špatně.

„Když připlave něco pevného, musíme to ručně vyndat. Už tady pracuji tři roky, děláme na dvanáctihodinových směnách,“ popisuje pracovník čističky odpadních vod nemocnice. Vidlemi musí ve strašném zápachu vyndávat shrabky ze zakalené vody.

Do čističky míří odpad ze všech budov. Česle čističky by ho měly zachytávat a s pomocí dalších přístrojů dostávat ven – systém ale nefunguje správně už skoro dvacet let. Česle zachytí jen zhruba pětinu odpadu, který by měly.

Pro pracovníky, jež nemocnice najímá na tuto práci, je to bezpečnostní riziko. „Prostředí je naprosto nevyhovující. Sice zaměstnance opatříme ochrannými prostředky, ale to je v kontextu všeho, co musí dělat, nedostačující,“ říká pro Televizi Seznam hlavní hygienička Bulovky Hana Bláhová. Ochranné obleky nebo štíty na obličej spolu s dalšími výdaji stojí nemocnici ročně až dva miliony korun. Havarijní stav kanalizace je ale hlavně hrozbou pro celou nemocnici.

„Každý den jdu spát s tím, že nevím, jestli mě ráno neprobudí telefonát, že máme obrovský problém a musíme zastavit chod celé nemocnice nebo její části,“ popisuje technický náměstek Václav Studený. Nefungující kanalizace může z hodiny na hodinu shodit nemocnici s nejdůležitějším infekčním oddělením v republice.

Za pravdu jeho obavám dávají i odborné posudky nebo technické správy, kterých má nemocnice několik. „Čistírna se nachází za hranicí své životnosti. Téměř všechno strojní vybavení je již zcela nefunkční, některé je i demontováno,“ píše se v expertize z roku 2018.

Jako ze sedmdesátých let

Stačí ujít pár set metrů a ocitneme se v pavilonu MUDr. B. Budína – na klinice chirurgie. Tam před 78 lety zemřel po útoku parašutistů zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Přesné místo, kde skonal, sice už vypadá úplně jinak, ale schodiště v budově nacistického pohlavára pamatuje – od třicátých let vypadá stejně.

Seznamu to řekl přednosta kliniky Jan Fanta. Ten v pavilonu dělal zkoušky. „Kdo chtěl být primář, mít oddělení a tak dále, musel mít druhou atestaci. Takto tady probíhaly ty zkoušky 30 a 40 let. Na pracovišti se nic nezměnilo,“ říká. Dodal, že se nemůže divit pacientům, kteří mu říkají, že se na klinice cítí jako v sedmdesátých letech.

Ve čtyřlůžkových pokojích je jen malá ulička mezi postelemi, ty jsou viditelně několik desítek let staré, a toalety jsou na patře jedny společné pro všechny pacienty.

„Úroveň péče jde ale i přesto dále nahoru, je špičková,“ ujišťuje Fanta. Zároveň ale připustil, že prostředí má negativní vliv nejen na pacienty, ale i na zaměstnance, zvlášť příchozí – do nevlídného prostředí se jim nechce.

S tím souhlasí Lucie Kramešová, hlavní sestra oddělení vnitřního lékařství. „Když k nám přijde pacient, tak čeká, že bude v dobrém prostředí, třeba jaké zná z televize. Ne že na něj bude táhnout a téci voda skrze okna nebo že vypadne proud kvůli tomu, že my tu nemůžeme mít jednotku intenzivní péče 21. století,“ říká.

Do několika budov zatéká, ať už kvůli rozbitým okapům, podkrovím, skrze okna nebo kvůli netěsnícímu těsnění. Na interně je to ale velký problém. „Minulý týden, když byla bouřka, jsme měli vodu do poloviny pokoje. Dvě sestry běžely resuscitovat a třetí vytírala pokoj,“ popisuje Kramešová. Zatéká i na půdu budovy, pod kterou se nachází IT oddělení a serverovna, které voda může hodně uškodit.

Kdo dá peníze?

Čistička, interna, chirurgie. Tyhle tři stavby mají společné jedno – patří pod Magistrát hlavního města Prahy, i když je Bulovka státní nemocnicí. Magistrát spravuje část nemocničních budov, většinou ty starší. Zbytek provozuje stát.

Státní a městské budovy Na Bulovce.

Dalším jejich společným rysem je potřebná úplná rekonstrukce. „Je nutná neprodlená rekonstrukce. Dle sdělení vinné osoby je již ve schvalovacím procesu projektová dokumentace na novou čistírnu, jejíž realizace by měla proběhnout v roce 2020,“ píše se ve zprávě o čističce z roku 2019, kterou Seznamu nemocnice poskytla.

Letos se ale na čističce pracovat nebude. Rekonstrukci zarazil zadavatel zakázky – magistrát. „Zdědili jsme nevhodně postavenou zakázku, která byla schválena za zvláštních okolností. Hlavním problémem bylo, že byla předražená,“ řekl k tomu primátor Zdeněk Hřib. Ten v rozhovoru avizoval, že se musí udělat zakázka nová.

„Když jsem v roce 2018 nastupoval, byly předchozím vedením magistrátu schváleny dvě investiční akce – rekonstrukce čističky odpadních vod a chirurgického pavilonu. Obě byly panem primátorem zrušeny. Narážíme do zdi, protože magistrát nechce nic takového dělat,“ přidává svůj pohled ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. Podle Zdeňka Hřiba nebylo nic zrušeno, jen jsou všechny plánované akce v určité fázi procesu, která nějakou dobu trvá.

Nemocnice požaduje co nejrychlejší řešení problémů, které už řadu let nepřichází. Magistrát se ústy primátora brání tím, že za posledních deset let Praha do Bulovky investovala přes 700 milionů korun (se kterými prý špatně hospodařila předešlá vedení nemocnice), podle ředitele Kvačka je potřeba víc a co nejrychleji.

Řešením by mohlo být to, že by se magistrátní budovy převedly pod stát, který by je mohl opravit ze svých prostředků. Nebo že by město s vládou nemocniční stavby směnily za jiné. Na tom se Praha s vládou zatím nedokázaly dohodnout.

„Panu primátorovi jsme psali několik dopisů, nabízeli jsme převod budov za korunu. Protože věříme, že když Bulovka zajišťuje péči pro Pražany, z drtivé většiny to jsou pražští občané, tak by magistrát měl takhle postupovat,“ říká pro Televizi Seznam ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Nemůžeme státu předat budovy za korunu, to by bylo na kriminál, musíme se chovat s péčí řádného hospodáře,“ kontruje primátor. Ten dosavadní selhání v jednání o nemocnici přisoudil také tomu, že stát nenabídl do směny budov adekvátní stavby. Co dál s Bulovkou z pohledu Ministerstva zdravotnictví, se můžete podívat v rozhovoru s Adamem Vojtěchem v úvodu textu.

Ať už jde o převod, směnu, nebo výstavbu nové nemocnice v Letňanech, ke které se přiklání primátor i premiér Andrej Babiš, jsou to cesty, které budou trvat dlouho. Bulovka tak stále čeká na odpověď na otázku, jak se teď postavit problémům, které ohrožují její chod.

Reklama

Doporučované