Hlavní obsah

Klid zbraní pomoc do Aleppa nepřinesl. Konvoje se bojí vjet do města

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Klid zbraní v Aleppu zatím humanitární pomoc nepřivedl (video: Bára Kalátová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Dočasné příměří platí od čtvrtečního rána, i přesto se z místa ozývá střelba.

Článek

Dočasné příměří, které za účelem humanitární pomoci mělo zavládnout v syrském Aleppu, se zatím nekoná. Ačkoliv ruská strana oznámila přestávku v ostřelování města, Organizace spojených národů není schopná evakuovat raněné. Její konvoj totiž někdo začal ostřelovat.

Před Aleppem bylo ve čtvrtek 20. října seřazeno množství autobusů a sanitek. Kabinet OSN měl v plánu odvézt po zahájení čtyřdenního příměří z města raněné a zároveň dovézt do oblasti jídlo a léky. „Žádný konvoj OSN nevjel do Aleppa od 7. července a příděly jídla jim dojdou koncem října,“ varoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Do Aleppa však nedojel jediný vůz. Na trasu se totiž brzy po výjezdu snesla palba. Kdo na humanitární konvoj střílel, není v tuto chvíli jasné. Zatímco syrský zástupce při OSN Husám Alá označil za střelce jednoznačně povstalce, dle jiných na konvoj zaútočila syrská armáda. Syrská vláda však sama dala pokyn k otevření humanitárního koridoru.

Islamisté z bývalého hnutí An-Nusrá navzdory nabídce bezpečného odchodu z města trvají na tom, že neodejdou. Obávají se totiž následného zadržení vládními silami syrského prezidenta Bašára Asada. Právě jeho režim podporují ostřelující Rusové.

Příměří má trvat 11 hodin denně po čtyři dny od čtvrtka. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury AP k tomu dodal, že chce s dočasným pozastavením bombardování města pokračovat, ovšem za podmínky, že se útoku zdrží i povstalci.

Povstalci ovládli Aleppo již v roce 2012 a odhaduje se, že je v něm na 250 000 civilistů. Město je od vstupu Ruské federace do války pod neustálým bombardováním jak ze strany ruských, tak syrských vojsk. Asadova armáda spolupracuje s Ruskem od konce roku 2015. Obě země mají společnou vizi o budoucnosti Sýrie v čele s Asadem. Koalice vedená Spojenými státy americkými však syrského prezidenta považuje za diktátora.

Autor: Filip Krumphanzl

Reklama

Související témata:

Doporučované