Hlavní obsah

Klimatické změny rozbijí struktury společnosti. Odnesou to ženy a děti, tvrdí spisovatelka

Na globální oteplování doplatí hlavně ženy, tvrdí spisovatelka.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Ženy se kvůli klimatickým změnám nebudou mít dobře, tvrdí spisovatelka Margaret Atwoodová. Přední vědkyně, umělkyně a političky se budou snažit najít řešení.

Článek

Podle mnoha žen, které zastávají vedoucí pozice v oblastech vědy, politiky a umění, budou klimatické změny pro ženy znamenat dystopickou budoucnost. Podle nich nejsou klimatické změny pouze o proměně klimatu, ale i o změně sociálních struktur. Budou to ženy, které je přímo a nepříznivě odnesou.

Tématu se věnuje kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová, držitelka ocenění Booker, která píše knihy o dystopické budoucnosti. Její jméno v poslední době hýbe seriálovým světem, protože z její knižní předlohy vychází úspěšný seriál Příběh služebnice. Ten mapuje společnost, ve které se pozice žen kvůli klimatickým změnám a nedostatku jídla změnila z rovnocenných mužům na prostředek na rození dětí.

Podle Atwoodové bude reálná budoucnost velmi podobná té v jejích knihách. „Klimatické změny vedou k sociálním změnám. To může vést k válkám, občanským válkám, brutálním represím a následně k totalitarismu. Ženám se ve válkách nedaří dobře - mnohem hůř než v období míru.”

V Londýně se uskuteční konference o klimatických změnách a jejich vlivu na budoucnost žen k stému výročí volebního práva žen ve Velké Británii. Na té bude přednášet čtyřicet žen, které zastávají vedoucí pozice v oblastech umění, politiky a vědy.

Jednou z nich bude i Margaret Atwoodová, zúčastní se ale i ženy, které působily ve vedoucích pozicích v NASA, OSN nebo jsou v britském parlamentu.

Na konferenci se bude hledat řešení, jež ochrání budoucí životy žen hlavně z rozvojových zemí, které budou klimatickými změnami zasaženy nejvíce. Na rozdíl od mužů jsou závislé na zemědělství, pitné vodě a dřevu, protože nejsou tak mobilní jako muži.

Výroční schůze o klimatických změnách a jejich efektech na životy ženy pořádá i OSN. Ženy jsou ale mezi delegáty minoritou.

Reklama

Doporučované