Hlavní obsah

Klinika z Babišova fondu se může rozrůst. Ministerstvo dalo své požehnání

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Klinika Iscare patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Reklama

Klinika Iscare by mohla brzy rozšířit portfolio svých služeb. Komise, která zasedala na ministerstvu, vše schválila. Teď už stačí dohodnout smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Článek

Společnost FutureLife spadající do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše chce rozšířit svůj byznys ve zdravotnictví.

Její klinika Iscare, která se na začátku letošního roku přestěhovala do nových prostor vedle pražské O2 areny, by mohla poskytovat další služby pro pacienty.

Dosud tu mají centrum asistované reprodukce, kde mimo jiné nabízí ženám umělé oplodnění. V tomto oboru společnost FutureLife drží v Česku zhruba třicetiprocentní podíl.

Dále je v prostorách Iscare také celorepublikově známá klinika pro lidi se střevními nemocemi, plastická chirurgie, revmatologie nebo tam lékaři dělají neakutní chirurgické zákroky.

„Rozjeli jsme to s tím, že tam máme ještě nějakou volnou kapacitu, nájemní smlouvu máme na deset let, ale rozběh tak velké kliniky trvá asi tři roky, do tří let to chceme dostat na plnou kapacitu,“ řekl pro Seznam Zprávy předseda představenstva Iscare Jozef Janov.

A seznam zákroků by se brzy mohl rozšířit. Před několika dny klinika uspěla ve výběrovém řízení na Ministerstvu zdravotnictví.

Podle rozhodnutí komise, v níž zasedali zástupci pojišťoven, lékařů a odborné společnosti, by mohla přibýt na klinice lůžka pro oddělení ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí.

„Výběrová komise doporučila uzavření smluvních vztahů jak pro VZP, tak pro zdravotní pojišťovny sdružené ve Svazu zdravotních pojišťoven ČR,“ potvrdil David Šíma z tiskového oddělení ministerstva.

Nyní bude klinika jednat s pojišťovnami o navýšení počtu lůžek. Podle informací Seznam Zpráv by klinika mohla získat navíc okolo dvaceti lůžek.

Jak Šíma, tak i mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň uvedli, že doporučení komise automatická neznamená, že Iscare smlouvu získá. Je ale pravděpodobné, že k tomu nakonec dojde.

„Zdravotní pojišťovna k výsledkům výběrového řízení při uzavírání smluv o poskytování a úhradě hrazených služeb přihlíží,“ uvedl Sršeň.

Janov napsal, že to budou řešit, až se situace ohledně epidemie koronaviru uklidní. „Teď máme zavřené kliniky a úplně jiné problémy,“ dodal Janov.

Není to jediné rozšíření zdravotnických služeb, které by se mělo na klinice Iscare uskutečnit. Loni na podzim přístrojová komise Ministerstva zdravotnictví schválila, že tam bude také nová magnetická rezonance.

Povolení získala firma Discare, která patří slovenské společnosti Pro Diagnostic Group.

„Magnetická rezonance má být využívána pro potřeby hospitalizovaných pacientů, zejména na oddělení ortopedie při operacích kloubních náhrad a pro pacienty gastroenterologického a chirurgického oddělení. Současně i pro diagnostiku pacientů v ambulantní péči,“ stojí v odůvodnění ministerstva, proč byl tento přístroj do prostor kliniky Iscare schválen.

Společnost Discare chtěla do kliniky dostat také nové CT - tedy počítačovou tomografii. Jenže tento přístroj nakonec přístrojová komise neschválila. Podle ní nepředložila firma skutečnost, že má dostatek lékařů pro obsluhu magnetické rezonance i CT.

Klinika Iscare se z pražských Holešovic přestěhovala do Vysočan. Tady sídlí v domě společnosti, ve které vlastní většinový podíl firma finančníka Karla Pražáka. Zbylých 40 procent pak patří společnosti, v níž je Janov prvním místopředsedou představenstva.

Reklama

Doporučované