Hlavní obsah

Knihu Záhada hlavolamu připomíná hra a nové vydání Rychlých šípů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výročí románu Záhada hlavolamu, jehož poslední díl vyšel 8. března 1941 v časopisu Mladý hlasatel, připomíná venkovní výstava, hra a nové vydání příběhů Rychlých šípů.

Článek

Venkovní výstava a rodinná hra Záhada hlavolamu 80 let na motivy stejnojmenné knihy Jaroslava Foglara potrvá do 14. března. ČTK o tom dnes za pořadatele informoval Jiří Sedlák.

Od zahájení loni v prosinci přitáhl tento projekt, v rámci kterého se zájemci mohou vydat v uličkách pražského Starého Města po stopách Rychlých šípů a předmětů spojených se stínadelskou trilogií, přes 8000 aktivních účastníků.

„Tak velký zájem nás těší. Potvrzuje se, že odkaz knihy Záhada hlavolamu a dobrodružství Rychlých šípů ve Stínadlech je i po osmdesáti letech stále živý. Zároveň se nám pro připomenutí tohoto výročí podařilo najít formu, která při současných přísných opatřeních umožnila nejen konání akce, ale i aktivní účast veřejnosti na ní,“ uvedl Roman Šantora z pořádající Skautské nadace Jaroslava Foglara, která pečuje o spisovatelův odkaz.

V uličkách a zákoutích mezi Revoluční ulicí a Národní třídou je do 14. března rozmístěno celkem 25 artefaktů. Za okny, ve výlohách či průjezdech Starého Města účastníci hry naleznou například ježka v kleci, létající kolo, Široka, Rychlé šípy, TAM-TAM, žlutý špendlík, deník Jana Tleskače, plán na létající kolo, vontskou kroniku a mnohé další. Podrobné informace se nacházejí na www.rychlesipy.org.

Rychlé šípy připomínají i další aktivity. Ve druhé polovině března uvede nakladatelství Albatros v nové rekonstruované podobě první souborné vydání komiksových příběhů Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka a Rychlonožky od kreslíře Jana Fischera. Navíc poprvé ve všech variantách, které společně s Foglarem vytvořili. „Rychlé šípy představují jeden z nejdůležitějších milníků v historii českého komiksu. Nad jejich tvorbou se sešli dva nadaní tvůrci, jimž se podařilo přijít s novým, originálním typem příběhů, který nemá v jiných zemích obdoby,“ podotkl historik komiksu Tomáš Prokůpek.

Záhada hlavolamu začala vycházet na pokračování v září 1940 v časopise Mladý hlasatel, kde již rok a půl slavil úspěch komiks Rychlé šípy. Na něj spisovatel navázal a toto spojení zvedalo náklad časopisu o desítky tisíc kusů až do 8. března 1941, kdy román dospěl k rozuzlení. Záhada hlavolamu se tak během roku vepsala do české literatury. Vyšla už ve více než půl milionu výtisků a stále se těší mezi dětmi velké popularitě. Foglar posléze knihu doplnil dalšími díly: Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Čtvrtý díl pod chystanými názvy Kdo byl Jan Tleskač nebo Stínadla se budou bourat pouze rozepsal.

Skautská nadace Jaroslava Foglara disponuje právy na spisovatelovu pozůstalost. Pečuje o jeho dílo a odkaz. Spolupracuje s nakladatelstvím Albatros na znovuvydávání Foglarových děl, podporuje nejrůznější projekty s foglarovskou tematikou a organizuje předmětovou sbírku s názvem Jestřábův obchod, která slouží na podporu výstavby a rekonstrukce skautských kluboven.

Reklama

Doporučované