Hlavní obsah

Koalice KDU-ČSL a STAN se rozpadla před prvním výzkumem, který by ji dostal do Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Koalice KDU-ČSL a STAN by podle aktuálního průzkumu získala 9,5 procenta hlasů.Video: Háta Sassmannová

 

Volebním výzkumům stále kraluje ANO Andreje Babiše. Posílily ODS i Svoboda a přímá demokracie.

Článek

Sněmovní volby by v červenci vyhrálo podle volebního modelu agentury Median hnutí ANO. Na druhém místě skončila KSČM, třetí ČSSD. Koalice KDU-ČSL a STAN, jež se krátký čas po svém vzniku rozpadla, by zůstala těsně pod desetiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Volební model vychází z průzkumu, který agentura provedla mezi 26. červnem a 24. červencem mezi tisícovkou lidí.

Koalici lidovců a hnutí Starostové a nezávislí by v červenci volilo 9,5 procenta voličů, meziměsíčně o půl procentního bodu víc. Kvůli statistické chybě a velké míře váhání voličů podle autorů průzkumu nelze říci, zda by hranici pro vstup do dolní komory překonala. Důvodem jejího rozpadu však byly paradoxně i nízké volební preference.

Vítězné ANO by podle modelu agentury Median setrvalo na 27,5 procentu hlasů. KSČM by si pohoršila o procentní bod, získala by 14,5 procenta. Sociální demokraté by zůstali na 14 procentech hlasů. Před branami Sněmovny by zůstali Piráti se čtyřmi procenty hlasů a také zelení a Svobodní, které by volilo po dvou procentech obyvatel. Agentura ale upozorňuje, že podpora stran se v dalších týdnech může silně měnit.

Proč lidé spojení lidovců a Starostů nefandí? Odpověď je ve skladbě voličů.Video: Lucie Stuchlíková

Doporučované