Hlavní obsah

Fiala má plán, jak odstavit Babiše: Domluvit se na „vládě všech“

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Koalice SPOLU při podpisu koaliční smlouvy.

Reklama

Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL chce vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. Následovat by podle ní měly předčasné volby.

Článek

Koalice SPOLU vyzvala vládu Andreje Babiše, aby do týdne požádala Sněmovnu o důvěru. Pokud tak neučiní, strany se pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu.

Tři strany - ODS, TOP 09 a KDU-ČSL - k této výzvě přistoupily poté, co menšinový kabinet Andreje Babiše přišel o podporu komunistické strany.

„Vláda ztratila podporu KSČM. Tak ať se ukáže, kdo tu vládu drží. Nemůžeme žít v politické nejistotě,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. K vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů.

„Jsme připraveni hlasovat i o rozpuštění Sněmovny. Ta agónie musí skončit,“ dodala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Andrej Babiš odmítl, že by o důvěru požádal ve Sněmovně sám. „Naše vláda dostala důvěru v červnu 2018, nevidím důvod k tomu, abychom znovu žádali o důvěru. Pár měsíců před volbami není dobrý nápad destabilizovat politickou situaci u nás. Předpokládám, že bychom měli dovládnout až do voleb,“ řekl premiér.

Dvě varianty

Koalice představila dvě varianty, které by mohly následovat po vyslovení nedůvěry. Nejspravedlivější by podle Fialy bylo rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby. K takovému kroku je ale potřeba 120 hlasů, které se pravděpodobně nenajdou. Navíc v tuto chvíli není schválen volební zákon.

„Máme i druhou variantu - vládu, na které by se podílely všechny politické strany. Šlo by o vládu odborníků, která by zemi přivedla k řádným volbám,“ dodal Fiala. Hrad vzkázal, že se k plánu na odborný kabinet v tuto chvíli nebude vyjadřovat.

Jak si v předvolebních průzkumech vede koalice SPOLU? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

KSČM v těchto dnech ukončila toleranční dohodu, kterou měla uzavřenou s premiérem Babišem. Předseda Vojtěch Filip navíc uvedl, že pokud by opozice chtěla hlasovat o vyslovení nedůvěry kabinetu, strana by byla pro.

Skeptičtí k vyslovení nedůvěry jsou ale Piráti a Starostové, o možnostech chtějí ještě jednat. „Za nás stále platí, že vyslovovat vládě nedůvěru není nejlepší nápad - prezident buď nechá dovládnout Babiše bez důvěry, nebo vytáhne z klobouku nějakou svoji vládu,“ řekl Seznam Zprávám předseda Starostů Vít Rakušan.

Obě strany podle něj budou usilovat o rozpuštění Sněmovny, jakmile bude schválen nový volební zákon. SPD Tomia Okamury chce vládě nedůvěru vyslovit dlouhodobě, byla by pro kabinet složený z expertů.

Reklama

Doporučované