Hlavní obsah

Chceme raději rovnou rozpustit Sněmovnu, zní z opozice. Chybí jí ale hlasy

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Komunisté už nepodporují menšinovou vládu Andreje Babiše. Otevírá se tak prostor pro hlasování o nedůvěře vládě. Většina opozice chce ale případně hlasovat spíše o rozpuštění Sněmovny, což by vedlo k předčasným volbám.

Článek

V tuto chvíli nejsilnější opoziční strana má sice celou řadu výhrad k Andreji Babišovi a jeho vládě, vyvolat hlasování o nedůvěře ale neplánuje. Podle Pirátů je prioritou pomoc a ochrana občanů v současné pandemické situaci.

„Pokud by nicméně debatu o změně vlády jiné strany vyvolaly, je zodpovědnější a férovější postup, o kterém před médii hovořila jako o variantě ODS respektive koalice SPOLU, a to případné rozpuštění Sněmovny, které neznamená přehození těžiště moci na prezidenta, ale do rukou občanů,“ míní předseda Pirátů Ivan Bartoš a upozorňuje, že nejprve je však potřeba, aby Senátem prošel právě projednávaný volební zákon.

„Naše stanovisko bychom museli projednat na poslaneckém klubu a pak v koalici Pirátů a STAN,“ dodal.

Starostové už ale na dotaz Seznam Zpráv uvedli, že mají obdobný postoj. V hlasování o nedůvěře vládě nevidí řešení.

„Nechceme se podílet na nedůvěře vládě a otevírat tak prostor prezidentově kreativitě - ať už navenek tvrdí cokoliv. Vyvolávat hlasování o nedůvěře tedy nebudeme. Jsme spíše pro rozpuštění Sněmovny a tím vyvolání předčasných voleb, jakmile Parlament schválí volební zákon,“ říká místopředseda STAN a poslanec Petr Gazdík.

V případě rozpuštění Sněmovny končí poslancům mandát, nezbytné úkony přecházejí na Senát. Do 60 dnů pak musí následovat nové volby. K podobné situaci došlo v roce 2013, v reakci na rozpad vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

ODS: Působení Babišovy vlády má být co nejkratší

Občanští demokraté jsou k ráznému kroku vůči vládě vstřícnější. Pokud skutečně komunisté přestali držet Babišův kabinet, tak je podle předsedy ODS Petra Fialy nutné na to reagovat. „Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby i nedůvěra jsou samozřejmě možné varianty,“ uvedl.

Ale i on připomíná, že není platný volební zákon, na základě kterého by se daly udělat předčasné volby. Musí ho ještě schválit Senát a prezident. „Ale působení Babišovy vlády má být co nejkratší. Vyzval jsem ostatně k hlasování o nedůvěře už na podzim. V rámci naší koalice SPOLU i v rámci sněmovní opozice budeme proto v příštích hodinách a dnech jednat o dalším postupu,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám šéf ODS Fiala.

Jenže varianta rozpuštění Sněmovny naráží na počty.

Pro rozpuštění Sněmovny je podle Ústavy třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců. Tedy 120 a tolik hlasů opozice nemá, protože hnutí ANO s ČSSD mají dohromady 92 poslanců. Takže by opozici chybělo 12 hlasů. Sněmovna navíc nemůže být rozpuštěna tři měsíce před skončením svého čtyřletého volebního období. Tedy reálné je to někdy do přelomu června a července.

Rozpuštění Poslanecké sněmovny

(1) Poslaneckou sněmovnu může rozpustit prezident republiky, jestliže

a) Poslanecká sněmovna nevyslovila důvěru nově jmenované vládě, jejíž předseda byl prezidentem republiky jmenován na návrh předsedy Poslanecké sněmovny,

b) Poslanecká sněmovna se neusnese do tří měsíců o vládním návrhu zákona, s jehož projednáním spojila vláda otázku důvěry,

c) zasedání Poslanecké sněmovny bylo přerušeno po dobu delší, než je přípustné,

d) Poslanecká sněmovna nebyla po dobu delší tří měsíců způsobilá se usnášet, ačkoliv nebylo její zasedání přerušeno a ačkoliv byla v té době opakovaně svolána ke schůzi.

(2) Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců.

(3) Poslaneckou sněmovnu nelze rozpustit tři měsíce před skončením jejího volebního období.

Zdroj: Ústava ČR

Situace je tedy taková, že opoziční strany se spíš kloní k variantě rozpuštění Poslanecké sněmovny, až projde legislativním procesem volební zákon, ale k tomuto kroku nemají dostatek hlasů.

SPD: Raději vládu odborníků

Jedině SPD je naopak rozhodnutá pro krok vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Předseda strany Tomio Okamura si ale uvědomuje, že pro to chybí podpora od dalších stran v opozici.

„Hnutí SPD již před několika týdny sbíralo podpisy na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, jelikož prokazatelně ztratila důvěru většiny občanů, ale ostatní opoziční strany se odmítly připojit, jelikož se ukázalo, ze ve skutečnosti skrytě podporují Babišovu vládu. SPD prosazuje demisi neschopných ministrů, kteří selhali, např. ministr vnitra Hamáček, a změnu na vládu odborníků, která přivede republiku k říjnovým volbám. Je nutné co nejrychleji stabilizovat situaci,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda SPD Tomio Okamura.

Hlasování o nedůvěře vládě

- Poslanecká sněmovna může vyslovit vládě nedůvěru.

- Návrh na vyslovení nedůvěry vládě projedná Poslanecká sněmovna, jen je-li podán písemně nejméně padesáti poslanci. K přijetí návrhu je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Zdroj: Ústava ČR

Komunistická strana oznámila v úterý ukončení tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa ztratila důvěru v hnutí Andreje Babiše. Zároveň připustil, že pokud by opozice vyvolala hlasování o nedůvěře, komunističtí poslanci by se k tomu připojili.

Premiér Andrej Babiš ale sází na to, že v otázce případného hlasování o nedůvěře vládě ji část opozice nakonec podrží.

„Pokud opozice požádá o vyslovení nedůvěry naší vládě, tak KSČM řekla, že to podpoří. Otázka je, jestli se opozice k tomuto kroku odhodlá, když nás stále kritizují, nebo ne,“ řekl Babiš.

Reklama

Doporučované