Hlavní obsah

Koblihy bez kontroly. Kdo brzdí úřad, který má dohlížet na utrácení politiků?

Jak (ne)vzniká úřad na kontrolu kampaní.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Po stopách záhady, jak je možné, že úřad na kontrolu politických stran začne naplno fungovat až v září, těsně před sněmovními volbami.

Článek

Celé roky kontrolovali politici sami sebe - od letošního ledna ale má na hospodaření stran a utrácení za kampaně dohlížet zbrusu nový Úřad pro dohled nad financováním politických stran a hnutí. Úřad s dlouhým názvem a sídlem v Brně má například už od začátku května kontrolovat kampaň před sněmovními volbami.

Jenže je tu háček - schvalování a přípravy úřady se tak protahovaly, že úřad dodneška nemůže plnohodnotně fungovat. V lednu, kdy se měla nová instituce rozběhnout, fungoval pouze čerstvě jmenovaný ředitel Vojtěch Weis - vláda, konkrétně Ministerstvo vnitra, nemělo připravenou ani budovu, ani techniku, ani zaměstnance.

Tým Weisových kolegů politici definitivně nanominovali až v dubnu a teprve na začátku července - dva měsíce po termínu - se úřad mohl stěhovat do kanceláří bez nábytku a techniky a přijímat první zaměstnance.

Jeden z členů úřadu Jan Outlý přirovnává přípravy k románu Josepha Hellera Hlava 22 plném absurdit: „Abyste mohli vypsat výběrové řízení na zaměstnance, musíte mít počítač a tiskárnu. Jenže abyste měli počítač a tiskárnu, musíte vypsat výběrové řízení a na to potřebujete počítač a tiskárnu." A tak se například v kancelářích objevil nábytek vyrobený vězni, který mohou státní úřady nakupovat bez soutěže - jenže vězni nevyrábí židle, takže si u stolů delší dobu nebylo na co sednout.

Jak se stalo, že měl nezávislý úřad, který poprvé v historii uvidí do účtů politických stran, tak komplikovaný začátek? Zjistíte v reportáži.

Reklama

Související témata:

Doporučované