Hlavní obsah

Kolaps registru zakázek: V Telči se zpozdí oprava sídliště, Brno nemá dokumenty k miliardové zakázce

Kolaps registru zakázek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stát, města a obce musí od poloviny loňského roku registrovat zakázky v Národním elektronickém nástroji. Ten ale v pátek zkolaboval a zmizely z něho tisíce dokumentů. Desítky zakázek se tak musely zrušit, u dalších se budou prodlužovat lhůty pro podání nabídek.

Článek

V Telči chtěli 19. února otevírat obálky s nabídkami na dlouho plánovanou revitalizaci sídliště Jana Žižky. Zakázku za 25 milionů ale musel městský úřad zrušit. V pátek totiž přestal fungovat státní systém pro administraci a zadávání veřejných zakázek. Případní zájemci tak neměli šanci se těsně před ukončením lhůty do soutěže přihlásit. Úředníci teď budou muset zakázku vypsat znovu.

„Budeme doufat, že přijdou nějaké nabídky, jinak hrozí to, že revitalizace letos vůbec nezačne,“ obává se Vladimír Švec, vedoucí Odboru rozvoje a územního plánování v Telči. Stavební firmy podle něj nemají kapacity a každé posunutí termínu je tak problém.

Telč není ale zdaleka jediná. Zakázky musely rušit třeba Ministerstva obrany a financí, Správa státních hmotných rezerv nebo hasiči. Zmizely také dokumenty z miliardové zakázky na dostavbu brněnské kanalizace. V jejím případě ale dojde pouze k prodloužení lhůty pro nabídky.

Národní elektronický nástroj spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Podle jeho mluvčího Viléma Frčka se musí desítky zakázek vyhlásit znovu.

Provozovatel systému – společnost Tesco SW – už od pondělí posílá zadavatelům varování, že jejich dokumenty mohly ze systému zmizet. Databáze sice zkolabovala v pátek, ale mohla se dotknout všech zakázek zadaných od začátku roku. Kolaps způsobil podle firmy některý z techniků subdodavatele. K tomu se přidaly návazné problémy.

„Data systému jsou plně zálohována, ale vzhledem k zmiňovaným souběžným provozním komplikacím nejsou dostupná v potřebném formátu. Na obnově dostupnosti dokumentů se nyní intenzivně pracuje,“ říká mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek.

Z Národního elektronického nástroje zmizely desítky tisíc dokumentů. Především úředníci v menších obcích a městech, se kterými Seznam mluvil, si teď nejsou jistí, jestli jsou jejich zakázky v pořádku. Ministerstvo pro místní rozvoj jim doporučuje, aby chybějící dokumenty nahráli do systému znovu a prodloužili lhůtu k podání nabídek. To je ale administrativně zatíží. Řada z nich si navíc na správu veřejných zakázek najímá externí firmy.

„Nás osobně ten výpadek stál statisíce,“ říká Milan Konečný, ředitel společnosti VIA Consult, která se specializuje na zadávání veřejných zakázek, a dodává: „společně s dalšími zástupci dodavatelů napíšeme příští týden provozovateli systému, jak to chce řešit.“

Společnost Tesco SW ale už dříve oznámila, že je připravená se s postiženými zadavateli dohodnout na náhradě škody. „Se všemi budeme o kompenzacích jednat individuálně,“ dodává mluvčí provozovatele.

Podle ministerstva mají zásadní problém pouze ty zakázky, u nichž uplynula lhůta pro podávání nabídek na začátku týdne. To si ale nemyslí Jiří Skuhrovec z think tanku Econlab, který se na veřejné zakázky specializuje. Podle něj hrozí, že se budou muset vypisovat znovu i zakázky, které měly těsně po podání nabídek.

„Řekněme, že 12. února firmy podaly nabídky, které teď ze systému zmizely. Není tak jisté, jestli se dokumenty neztratily,“ vysvětluje Skuhrovec, „pokud firmy nepošlou úplně stejné dokumenty s nabídkami, muselo by se výběrové řízení vypsat znovu nebo minimálně opakovat proces příjmu nabídek.“

V horizontu několika měsíců se ale dá očekávat i další potíž. Zakázky, u kterých se znovu doplňovala zadávací dokumentace a prodlužovaly se lhůty, mohou být právně napadnutelné.

„Až se zakázky vysoutěží a někomu se to nebude líbit, tak to skončí u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Předpokládám, že to bude generovat spoustu sporů,“ dodává Skuhrovec.

Národní elektronický nástroj byl spuštěn v roce 2015. Celkové náklady na jeho provoz do konce roku 2019 činí 256 milionů korun. Letos v únoru je v něm evidováno přes 1000 zadavatelů napříč veřejnou správou. Celkový objem zakázek je více než 140 miliard korun.

Reklama

Doporučované