Hlavní obsah

Kolik bere? Jaké má auto? O Marka Šnajdra se policisté zajímali několik let

Foto: ČTK/Vondrouš Roman, ČTK

Marek Šnajdr vzal úplatek 50 tisíc – tak zní podle jeho advokáta aktuální obvinění

Reklama

Bývalého poslance ODS Marka Šnajdra viní policie z úplatku 50 tisíc při zdravotnické zakázce v Nemocnici Na Bulovce.

Článek

Když odešel před lety z politiky, začal podnikat. Nikdo – až na pár zasvěcených – pořádně nevěděl, v jakém oboru.

A také proto byl celou dobu pod skrytým dohledem policie, která se intenzivně snažila zjistit, co ho vlastně živí.

Marka Šnajdra, bývalého poslance ODS, exnáměstka na Ministerstvu zdravotnictví a člena správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, zadrželi v pondělí detektivové. Obvinili ho z korupce při 130milionové, dva roky staré zakázce v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Je to podruhé, co byl Marek Šnajdr obviněn, nyní je to ale poprvé, kdy policie oficiálně řekla, o čem se v zákulisí mluvilo už od ukončení jeho politické kariéry v roce 2012 – že si tato vlivná postava českého zdravotnictví udržela vliv nad investicemi v nemocnicích.

Trestně stíhán byl Marek Šnajdr v roce 2013 v případu takzvaných poslaneckých trafik. Vyšetřován byl dokonce ve vazbě, ale pak se případ nakonec k soudu ani nedostal, a exposlance musel stát odškodnit.

I nyní v případě zakázky na Bulovce jeho advokát uvedl, že policie nemá proti jeho vlivnému klientovi pádné důkazy.

Ke Šnajdrovu obvinění za zakázku na obnovu lineárních urychlovačů pomohla policii výpověď podnikatele Tomáše Horáčka, který je už více než rok stíhán pro korupci a ovlivňování zdravotnických zakázek. Horáček začal poté, co loni skončil ve vazbě, spolupracovat s policií. A přivedl ji právě na Šnajdra, kterému podle svých slov nosil úplatky.

Podle informací Seznamu ověřených z více zdrojů se detektivové o Marka Šnajdra zajímali dlouhé roky. Snažili se chytit každé drobnosti, která by je dovedla – jak byli přesvědčeni – ke zmanipulovaným zakázkám. Měli o něm z mnoha zdrojů informace, ale tvrdé důkazy chyběly.

Nyní si – i díky obviněnému podnikateli Horáčkovi – věří, a Šnajdr je odmítá.

Žádné bohatství ani drahé dovolené

Protikorupční policisté například v minulosti prověřovali, komu patří černé audi, v němž Marek Šnajdr jezdil. Nebo odkud v Praze úřaduje – snažili se zkrátka chytit každé stopy. Prověřovali také, jestli hrál nějakou roli v kauze zkrachovalé soukromé Nemocnice sv. Alžběty.

Seznam tento příběh už dříve popsal: vyšetřovatelé zmapovali, jak tehdejší majitel nemocnice vykazoval na zdejší pacienty fiktivní laboratorní testy. VZP je proplácela, a tím měla vzniknout škoda v řádu desítek milionů.

Ve chvíli, kdy se naplno rozjelo vyšetřování, majitel nemocnice náhle zemřel při lyžování v Alpách. A celý případ skončil u ledu.

Detektivové rovněž podle z několika zdrojů ověřených informací Seznamu mapovali Šnajdrův majetek.

Zjistili ale, že exposlanec nijak nerozhazuje: ještě před vstupem do politiky si pořídil byt v paneláku v pražské Krči a spoluvlastní také pozemek na Smíchově. Jak potvrzují i lidé, kteří se se čtyřiačtyřicetiletým Markem Šnajdrem stýkají, bývalý politik navenek nedává najevo, jestli má nebo nemá velké peníze, nedopřává si ani drahé dovolené.

Jediná firma, kterou Šnajdr vlastní, nevykazuje žádnou činnost ani majetek. A nyní je v likvidaci.

„Nosil jsem úplatky"

Zatím není známé, jaká byla přesná Šnajdrova role ve zmíněné zakázce na nákup urychlovačů.

Jeho advokát Lukáš Trojan pouze Seznamu v úterý řekl, že úplatek dosáhl podle obvinění pouze 50 tisíc. „Klient důrazně popírá, že by se dopustil jednání kladeného mu za vinu,“ uvedl advokát Trojan.

Z veřejných zdrojů je možné vyčíst, že vítězem se stala brněnská společnost Elekta Services. Seznamu se v úterý nepodařilo s nikým z firmy spojit – telefony zvonily naprázdno.

Podnikatel Horáček letos v rozhovoru pro Radiožurnál přiznal, že roky fungoval jako prostředník mezi nemocnicemi a právě Šnajdrem.

Horáček také na policii vypověděl, že dal dvoumilionový úplatek Petru Hoňkovi, bývalému náměstku VZP, který odstoupil po Horáčkově zatčení.

Reklama

Doporučované