Hlavní obsah

Kolik čeho uvařit, když lidé nesmí dovnitř. Rébus ze zavřené hospody

Reportáž ze zavřených restaurací na lázeňské kolonádě v Poděbradech. Tentokrát na téma zásob v nejisté době.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Uzavřené provozovny znamenají nulové či nízké zisky, ale často téměř stejné náklady jako před lockdownem. Byznys Seznam Zpráv pokračuje v seriálu reportáží, ve kterých ukazuje každodenní potíže podnikatelů v době restrikcí.

Článek

Všechno je jinak.

Aby poděbradský restauratér Tomáš Vrba udržel zaměstnance a nemusel propouštět ty, pro které zrovna dnes nemá práci, posílá je na stavbu.

Ke třem restauracím, hotelu, pekárně a diskotéce přibude totiž ještě penzion. Někteří číšníci tam od brzkého rána fungují jako zedníci, údržbáři nebo uklízecí četa.

Zásoby pouze na týden

Naprosto se změnilo i nakupování potravin. Stejně jako u ostatních, i v dražší zážitkové restauraci Cucina poděbradského podnikatele Vrby funguje pouze možnost odnést si jídlo s sebou. Tuňáka nebo chobotnici, kterou lidé jindy na lístku najdou, úplně neomezili. Ale zkoušejí u okénka zaujmout jinak.

„Nevíme, co vlastně bude, takže kupujeme suroviny, které nám delší dobu vydrží, a zkoušíme pro lidi vymyslet něco jiného. Takže kupujeme spíš hranolky, koupili jsme pizza pec,“ vypráví Vrba.

Zatímco běžně mají dvě chladicí místnosti plné jídla, teď je jedna vypnutá, druhá poloprázdná. Zásoby potravin drží tak na týden. Tedy pětinu zboží oproti normálu.

Nejistota je velká a v uzavřené provozovně nechtějí opakovat chyby z minulosti, kdy z doby těsně před uzavřením zbyly drahé ingredience a zásoby.

„My jsme zbytky zamrazili, ale to maso už není v kondici, v jaké by mělo být. Ve finále to vyhodíte,“ říká Vrba a částku za takové zboží vypočítává na 400 tisíc korun. „Náš víkendový nákup pro všechny hospody je 350 tisíc. Takže my jsme chtěli být připraveni a nepřemýšleli jsme, že by to chtěli zavřít znova,“ vysvětluje pro SZ Byznys.

Dosavadní ztráty vypočítává na miliony korun. I on je rád, že fungují alespoň výdejní okénka, díky kterým může pokrýt provozní náklady. Stávající tržby spadly na desetinu. Pověstná „vata“ nebo chcete-li rezervy z doby, kdy bylo lépe, došla. Odhaduje, že takto vydrží tak ještě měsíc.

Změny jsou i u dodavatelů

Problémy kvůli nejistotě popisují i jejich dodavatelé. Luboš Honzák je zásobuje zeleninou, ovocem, bylinami. Zakázky pro restaurace mu klesly na třetinu.

„Prakticky jsme skoro zrušili sklad, protože v této době je nereálné to udržet. Nikdo z našich odběratelů neví, co bude, kolik přijde lidí, kolik jídel prodají. Restaurace například úplně přestaly odebírat takové ty exotické věci jako sakury, manga, avokáda,“ vyjmenovává Honzák, o co ztratili jeho odběratelé zájem.

Pomoc státu? Podle hospodského málo a pozdě

Podpora státu je podle Tomáše Vrby velice slabá. „Stát vám zaplatí 50 procent nájmu, Antivirus na zaměstnance, ale není v tom započítaná elektřina, energie, úvěry. Super je teď sice 400 korun na zaměstnance, ale kdy ty peníze dostaneme? My potřebujeme peníze řešit teď, všechno to strašně dlouho trvá,“ stěžuje si podnikatel.

Reklama

Doporučované