Hlavní obsah

Kolik lidí se skutečně „fláká“ na home office? Dlouhý rozvířil debatu

Foto: Getty Images

Být na home office? Covidová vymoženost, ale také většinou stres z toho, jak zvládnout práci a vyučování zároveň.

Reklama

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý řekl, že část zaměstnanců považuje home office za placené volno. Řadu lidí pracujících z domova namíchl, ale našli se i tací, kteří Dlouhého podpořili.

Článek

Zatímco v minulých letech z domova pracoval zlomek lidí (4 %), příchod koronaviru proměnil mnoho bytů v kanceláře a úřadovny. Přesné údaje nejsou k mání, ale relevantní odhady ano: na jaře home office využívala pětina zaměstnanců, nyní kolem desetiny.

Ze svých domovů tak pracují statisíce lidí, kteří kombinují videoporady, práci u počítače, telefonní hovory s prací učitele, pokud mají školou povinné děti. K nim i jejich šéfům mířily výroky Vladimíra Dlouhého, prezidenta Hospodářské komory, který pro SZ Byznys uvedl, že z home office se často stala placená dovolená.

Dlouhý: Placená dovolená

„Ti lidé na jednu stranu strádají, trpí, hádají se doma, nelíbí se jim to, na druhé straně je to placená dovolená. Co si budeme namlouvat,“ prohlásil doslova v rozhovoru Dlouhý s poznámkou, že se nechce dotknout těch, kteří i doma tvrdě pracují.

Reakce čtenářů a diváků byla prudká.

„Pracuji na home office mnohem více hodin, než bych pracovala v práci. Nikdo se mě neptá, musím vše stihnout. Do toho po práci řeším výuku dětí a v průběhu dne rychlé vaření. Místo obědové pauzy. Můj den je stejný jako druhý – neustálé povinnosti. Placená dovolená? Ani omylem,“ napsala v diskuzi například Eva Habrnálová.

Další se k ní přidali. „Chce to velkou sebedisciplínu. Přežít občas řvoucí dítě, zvíře nebo manžela, co dělá rambajs v kuchyni. Nazývat tohle dovolenou je dost mimo. Kdo se flinkal v práci, flinká se i doma, jen o něco víc,“ myslí si další diskutující.

Masové rozšíření home office přináší reálné potíže nejen zaměstnancům, ale i jejich šéfům. Nedávný průzkum jedné z agentur práce ukázal, že více než polovina zaměstnanců trpí odtržením od kolektivu. Chybí jim pracovní prostředí a mají pocit, že do firmy nezapadají. Drtivé většině lidí uniká, co se ve firmě děje, ačkoliv je to zajímá.

Šéfové si stěžují na omezenou možnost, jak lidi motivovat a kontrolovat.

Diskuze nad výroky Vladimíra Dlouhého potvrdila další pocit, který lidi přepadá na home office: zdá se jim, že pracují mnohem více, nebo přinejmenším déle. Místo osmi, devíti hodin je najednou devět, deset. Čas ušetřený za jízdu do práce padne za oběť delším poradám a složitějšímu domlouvání s kolegy: ale také ve prospěch dětí, kterým je třeba uvařit, dovézt je na rehabilitaci, či po škole nějak zaměstnat, aby bylo možné dál pracovat.

Podle některých účastníků debaty však není u všech zaměstnání možné tvrdě pracovat z domova. Často padají příklady státních úředníků. „To je právě ta nespravedlnost dnešní doby. Někdo má víc práce a jiní jsou doma za peníze státu a pracovat nemusí,“ napsal čtenář Roman Slušný. A dodal, že ne všechny firmy mají zakázky. „Část firem pošle lidi na home office a bere na ně podporu. Úředníci také z domova nedělají z pochybných IT bezpečnostních důvodů,“ myslí si.

Anketa

Pracujete nyní z domova?
Ano
37,8 %
Občas
17,9 %
Ne
44,3 %
Celkem hlasovalo 33124 čtenářů.

„Horník asi v tomto režimu fárat nemůže a instalatér vám vodu na home office asi také těžko opraví. Krize je všude a přišla by i bez covidu, který ji jen uspíšil. Automobilový průmysl, na který jsme se orientovali, jde do kopru už minimálně 10 let, a nepomohlo mu nic,“ přidává další názor čtenář Petr Žáček.

Souhlas, zaměstnanci to zneužívají

Ne všichni však prezidentu Hospodářské komory oponují. „Naprostý souhlas. Mnozí zaměstnanci covid zneužívají, tím myslím hlavně nemocenské a karanténu. Přitom s celou rodinou pořádají výlety. A práci doma berou jako dovolenou. Znám těchto lidí spousty,“ dává Vladimíru Dlouhému za pravdu František Velčovský.

A není sám. „Plný souhlas. Mám také takových pár známých. Jsou ze státní správy. Jeden týden dělají dva dny a druhý týden tři dny. A plat mají, jako kdyby pracovali. Oni mají home office na výlety a podobně. Žádná práce z domova. Já státní zaměstnanec nejsem, denně musím do práce a za tu mám asi ani ne poloviční plat než tihle ‚dovolenkáři‘,“ tvrdí uživatelka s přezdívkou Mery Babulinka.

Platím zaměstnavateli kancelář

Část lidí upozorňuje na zdravotní rizika rozvolňování. „Jako člověk, který je doma na home office, říkám, že budu rád, až se budu moci vrátit k normální práci na pracovišti. S pravidelným režimem pracovní doby, s veškerými podklady, s IT servisem. Ale z myšlenky k návratu k normálu za cenu zvýšení počtu mrtvých mne docela mrazí,“ říká Pavel Nováček.

A Roman Slušný dodává, že k návratu do „normálu“ možná nikdy nedojde. „Už to nebude nikdy jako dřív. Proč platit kanceláře, proud, toaletní papír. Z home office se stane standard všude tam, kde to bude možné. Ve velkých korporacích především,“ myslí si.

Jak dlouho to vydržíme?

„Jak dlouho ještě vydržíme takhle žít? Měsíc? Půlrok? Rok? A co když to potrvá déle? Třeba pět deset let? A co když už to bude navždy? Kolik peněz ještě bude potřeba na podpory a bonusy? A co když peníze dojdou? Jak dlouho ještě děti nebudou chodit do školy? Kde se vezmou pak noví doktoři, sestřičky a učitelé? Kdo by chtěl být ošetřován v budoucnu doktorem, který se učil na dálku? Ztrácíme empatii a lidský kontakt. Je to dobře? A společnost je teď hrozně rozdělena. Zdá se, že ‚nahoře‘ vůbec nechápou, a ani je nezajímá, co se děje dole,“ uzavírá uživatel s přezdívkou Industrial Bistro.

Reklama

Doporučované