Hlavní obsah

D1 hodinu po hodině: Za jak dlouho se z Brna dostanete do Prahy?

D1 hodinu po hodině. Za jak dlouho se z Brna dostanete do Prahy?

 

Reklama

Úterní nehody desítek aut na dálnici D1 si vyžádaly deset zraněných. Dopravu zkomplikovalo silné sněžení. To také zdržovalo vyprošťovací práce a začaly se tvořit dlouhé kolony. Na dálnici směrem na Prahu kamiony proto stály i 19 hodin.

Článek

Za běžného provozu trvá cesta něco přes dvě hodiny. Náš reportér se vydal z Brna do Prahy a trvalo mu to celých šest hodin. Dopravu značně komplikuje sněžení a velké množství dopravních nehod. V kolonách stojí i stovky kamionů, téměř stojící řada aut má rekordních 30 kilometrů. Jak to na dálnici D1 vypadalo v dopoledních hodinách?

Na 99. kilometru dálnice D1 u Větrného Jeníkova směrem na Prahu byl před osmou hodinou ranní obnoven provoz jedním jízdním pruhem. Zatím se tam pořád rozjíždí kolona kamionů. Plné zprůjezdnění tohoto úseku se dá očekávat až v odpoledních hodinách, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Podle našeho reportéra Tomáše Svobody je však situace na D1 stále kritická. Jeho auto, stejně jako dalších tisíců řidičů, uvázlo v koloně a dálnice se vůbec nehýbe. Podle policie by se to mělo zlepšit až v následujících třech až čtyřech hodinách.

Hromadná nehoda zhruba 30 aut

U Větrného Jeníkova v úterý havarovalo několik desítek vozidel. Většina už je odklizena. Kvůli vyprošťování zbylých zdemolovaných kamionů může být podle policie dálnice přes den znovu na přechodnou dobu uzavírána.

Nehody se staly mezi dálničními exity 104 Větrný Jeníkov a 90 Humpolec. Pracovní skupina krizového štábu kraje řidičům doporučuje, aby v následujících hodinách na D1 v Kraji Vysočina nenajížděli. Cestu by měli odložit nebo zvolit jinou trasu, jejíž sjízdnost si předem ověří, řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Průjezdnost silnic na Vysočině od úterý komplikuje sněžení i odstavené kamiony.

Sníh zkomplikoval dopravu na dálnici D1, řidiči stojí v dlouhých kolonách.

Kvůli nehodám byla D1 u Větrného Jeníkova uzavřena v obou směrech v úterý kolem 12:30. Zraněno bylo deset lidí, převážně lehce. Na Brno, kde bylo havarovaných aut méně, se začalo opět omezeně jezdit za dvě a půl hodiny. Směrem na Prahu stály podle dostupných informaci kamiony až k exitu 112.

Podle středečního prvního předpokladu ŘSD měla být D1 na Prahu průjezdná dvěma pruhy v dopoledních hodinách, ale práce pokračují pomaleji. „Plný provoz předpokládáme kolem 15:00,” řekl Rýdl. Podle údajů ŘSD zůstalo na D1 u Větrného Jeníkova po úterních nehodách přes padesát aut. Policie uváděla 36 havarovaných vozidel, podle policejní mluvčí Dany Čírtkové se čísla ještě zpřesňují. Rozdíl by podle Rýdla mohl být dán i tím, že mezi havarovanými auty zůstala uvězněná další vozidla.

Řidiče nákladních vozidel museli budit policisté

Osobní auta se z kolony dostala do úterních večerních hodin, policie pro ně vytvořila provizorní průjezd. Kamiony ale na dálnici zůstaly. Dnes po osmé hodině se začaly pomalu rozjíždět. Podle Čírtkové policisté museli některé řidiče odstavených nákladních vozidel budit.

Kvůli uzavřené dálnici je pořád hustá doprava na regionálních silnicích. Objízdnou komunikaci II/602 u Olešné na Pelhřimovsku ráno zablokovala nehoda kamionu, odstavené kamiony brzdily provoz kousek dál u Dušejova.

Policejní hlídky z dálničního oddělení Velký Beranov na 99. kilometru D1 celou noc regulovaly vyprošťovací práce.

Poslední hasiči odjeli z dálnice dnes kolem čtvrté hodiny ranní. V úterý tam přistavili autobusy pro lidi z havarovaných aut, dávali jim deky a čaj. Na mimořádné informační lince pro veřejnost přijali asi 130 hovorů. Na D1 zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči, přijela také speciální jednotka záchranného útvaru hasičů a drážní technika z Havlíčkova Brodu.

Záběry hasičů: Při nehodě autobusu v Horoměřicích u Prahy zemřeli tři lidé, 45 zraněných

Reklama

Doporučované