Hlavní obsah

Komentář: 28. říjen se mění v absurdní detektivku. Pozvali, nepozvali, půjde na Hrad, nepůjde?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Seznam.cz

Zemanologové jsou v permanenci.

Reklama

Tak jako každým rokem, i tentokrát státnímu svátku 28. října předchází vzrušující zápletka.

Článek

Zjišťuje se: Kdo dostal pozvánku na Hrad, a kdo ne? A ten, kdo dostal, přijde? Nebo účast zvažuje? A ten, kdo nedostal, proč nedostal, co tomu říká? A co z toho všeho vyplývá?

Je to docela vděčné, je to důležité – a absurdní. Tisk se pídí a analyzuje, protože dobře ví, že na Hradě probíhá selekce, a že stejně tak se najdou lidi, kteří by na Hrad nešli, i kdyby je někdo zval. Jde o souboj gest.

Ceremoniál vrcholného státního svátku výmluvně ilustruje rozdělení společnosti. To jsme to dopracovali.

Průběžně aktualizované seznamy pozvaných a nepozvaných pomalu, ale jistě konkurují seznamům vyznamenaných.

Výběr z letošní ouvertury:

„Předseda ÚS dnes prostřednictvím pošty obdržel pozvánku na slavnostní udílení státních vyznamenání 28. října. Vzhledem k tomu, že nevnímá pozvánku na oslavu státního svátku personifikovaně, ale jako pozvání pro ústavní instituci, domnívá se, že je jeho povinností tam jít.“ (Zdroj: oficiální twitterový účet Ústavního soudu.)

Breaking news: Pavel Rychetský jde na Hrad. Jde o překvapení roku, vzhledem k tomu, že Miloš Zeman o něm nedávno prohlásil, že se plete do politiky a práci na Ústavním soudu zanedbává. To zemanologové brali jako palec dolů – a ono ne, pozvánka dorazila!

Poslanec Dominik Feri se na Facebooku shání, jestli někdo neviděl jeho pozvánku. Pochopitelně marně. „Většina z nás pozvánku nedostala a podle toho, jak se prezident chová, tak bychom tam ani nešli,“ sdělil za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Bez pozvánky je samozřejmě i primátor Zdeněk Hřib – ještě to tak! „Nicméně 28. října je pan primátor na služební cestě ve Washingtonu, takže svou účast ani nezvažoval," informovala šéfka jeho poradců.

Důkladně se vždy zkoumají pozvánky rektorů. Letos to vypadá nadějně.

Prosíme o fanfáry: „Slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě se Martin Bareš jako rektor Masarykovy univerzity, která nese jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, a je bytostně spjata se vznikem samostatného Československa i tímto svátkem, zúčastní," sdělila mluvčí školy.

Barešův předchůdce Mikuláš Bek je dnes senátorem, a k situaci dodává trochu jiný background:

Dál už jen letem světem. Rektor Univerzity Hradec Králové pozvání obdržel, má ale naplánovanou zahraniční cestu. V zahraničí budou i rektoři Univerzity Pardubice, Západočeské univerzity a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. „Pokud budou pozváni všichni, což vypadá, že budou, tak půjdu,“ řekl iDnes.cz rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Z hejtmanů zatím pozvánku nedostali Jiří Štěpán (Hradec Králové, ČSSD), Josef Bernard (Plzeň, ČSSD) nebo Martin Netolický (Pardubice, ČSSD), který pro ČTK dodává: „Jestli ignorování pěti hejtmanů, kteří zastupují 2,5 milionu až tři miliony lidí, panu prezidentovi přijde slušné a hodné státníka, pak tomu rozumím. Já si myslím, že je to spíše projev malosti."

A zdá se, že stejně jako minule není zván ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Tady analytici poukazují na to, že se předloni s prezidentem odmítl sejít, protože žalobci dohlíželi na vyšetřování Lesní správy Lány. Další kontext je, že P. Zeman stejně nemá čas, protože usilovně rozplétá Čapí hnízdo, a že M. Zeman na oficiální akce jakožto nekalou konkurenci zásadně nezve své jmenovce.

Důležité upozornění: Uzávěrka všech uvedených informací byla ve středu 23. října ve 13:30. Pozor na předčasné soudy. Není vyloučeno, že někdo nějakou pozvánku z kapsy saka nebo parlamentní pošty ještě vyloví. Jako pirát Tomáš Martínek:

Jako vždy tedy směrodatně rozhodne až přímý přenos z Vladislavského sálu.

Reklama

Doporučované