Hlavní obsah

Komentář: Burza otestuje Pilulku. A také naopak

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz

Pražská burza potřebuje úspěšný úpis nových akcií možná víc než Pilulka sama.

Reklama

Zahájení obchodů s akciemi firmy Pilulka.cz je příležitostí připomenout si dvě osvědčené pravdy. Za prvé, že v byznysu je nejdůležitější mít štěstí. A za druhé, že ještě důležitější je být na svůj okamžik štěstí připraven.

Článek

V případě Pilulky je to typické štěstí v neštěstí. Covidový rok 2020 ničí ekonomiku a mění naše životy, pro takzvanou e-commerce ovšem představuje nečekanou šanci. Zavřené kamenné obchody a další omezení nahnaly zákazníky do e-shopů. A když je to e-shop, kde lze koupit zboží jako roušky či dezinfekci, o které vzrostla poptávka o stovky procent? Tím líp.

Pro Pilulku navíc přišla tahle covidová příležitost snad v nejlepší moment. Po zhruba sedmi letech existence je už firma dost velká na to, aby zvýšený zájem zvládla. A zároveň se blíží k určitému limitnímu bodu, v němž pro další růst bude potřebovat další peníze. A nikdy není lepší chvíle si říct o peníze, než když vám zákazníci trhají ruce.

Pilulce se v prvním pololetí „annus horribilis“ dařilo skvěle, utržila podle dřívějších informací 1,6 miliardy korun a do knih si zapsala první zisk asi 16 milionů korun. A jestliže zakladatelé Petr a Martin Kasovi uvažovali už před covidem o vstupu dalšího investora, nabraly za covidu tyhle plány jiný směr.

„Původní představa byla, že získáme strategického partnera. Ale pak převážilo to, že jsme se rozhodli, že chceme s bratrem firmu dál ovlivňovat a řídit. A že by byl lepší partner finanční,“ říká Petr Kasa, třiačtyřicetiletý podnikatel a investor, starší ze sourozenecké dvojice.

Přirovnává situaci k Amazonu, kde Jeff Bezos vlastní už jen asi 11 procent akcií, ale firmu stále železnou rukou řídí. A pro mnoho lidí platí rovnítko mezi jím osobně a celým Amazonem. Ostatní akcionáři přitom nejsou proti: dokud firma roste, a tím se zhodnocují jejich investice, není důvod na tom něco měnit.

Kasovi, kteří Pilulku založili, dnes vlastní zhruba 48 procent firmy. Řídí ji společně prostřednictvím dvoučlenného představenstva, byť Petr je zároveň formálně CEO. „Ale je to opravdu naprosto formální. Nikdy jsme se s bráchou o žádné pravomoce nepřetahovali. Ono je to spíš naopak, protože práce je víc než dost,“ říká.

Protože stávajícím finančním investorem v Pilulce je společnost Wood & Company, která je zároveň členem pražské Burzy cenných papírů, rozhodli se Kasovi pro úpis akcií právě tam. Dvacet procent akcií se začalo obchodovat na trhu Start pro menší firmy, který existuje od roku 2018.

Akcie si investoři nebudou moci kupovat po kusech, ale v balíku tvořeném minimálně 80 akciemi. Na trh vstupuje s cenou kolem 30 tisíc korun. Samozřejmě nevíme, jaký bude zájem. Ale pro stávající majitele Pilulky by asi bylo zklamáním, kdyby úpis přinesl cokoli pod sumou 150 milionů korun.

Znamená to, že se Pilulka nejspíš stane oním mýtickým jednorožcem, byť zatím korunovým. Každopádně zjistíme, jakou má firma hodnotu. Je vůbec první společností v oboru e-commerce, která v Praze na burzu vstupuje. O řád jinde je samozřejmě vstup polského onlinového obra, společnosti Allegro, na burzu ve Varšavě. Allegro chce získat miliardu zlotých, tedy asi šest miliard korun. „Pro nás je to minimálně vzkaz, že děláme správnou věc ve správný čas,“ říká Petr Kasa.

Pilulka nechce mezi malými na trhu Start zůstat dlouho, dalším krokem je obchodování na hlavním parketu. Pro pražskou burzu, která je dlouhodobě ve stínu zahraniční konkurence, je vstup Pilulky dobrou zprávou. Dá se říct, že burza otestuje Pilulku, ale zrovna tak to platí opačně. Pražská burza dokonce možná potřebuje úspěch víc než samotná Pilulka.

I proto se šéf Petr Koblic v jednáních se zakladateli a investory firmy osobně angažoval. „Pro firmy jako my fakt nebylo běžné, aby si pro peníze chodily zrovna na pražskou burzu,“ říká Petr Kasa. „Ale my s bráchou už jsme takoví průkopníci nových cest.“

Což je pravda. Kasovi za sebou v tandemu mají už jednu úspěšnou firmu od založení v roce 1999 až po exit v roce 2008. Podíl ve firmě Kasa.cz prodali za „stovky milionů korun“. A s nadsázkou řečeno v ní nechali své jméno, byť si asi dodnes většina zákazníků tohoto e-shopu myslí, že „kasa“ v názvu znamená pokladnu. Není to tak. „Vlastně to celé vzniklo tak, že jsem si v roce 1996 registroval doménu, abych mohl mít e-mail petr@kasa.cz,“ říká Petr Kasa.

Martin Kasa byl ve vedení Kasa.cz do roku 2010, v dalších letech se oba bratři věnovali svým projektům. Petr Kasa byl mimo jiné šéfem české pobočky společnosti Nokia až do ústupu téhle finské značky ze slávy a následně z trhu. Zároveň investoval do nemovitostí a start-upů.

V roce 2012 se začali bavit o dalším projektu. Že to bude zrovna on-line lékárna, nebyl výsledek momentálního nápadu ani žádných osobních vazeb. Kasové si prostě udělali zevrubnou analýzu, kde je na trhu prostor pro digitálního „narušitele“. A lékárny a prodej zdravotnického materiálu vyšly jako jasný vítěz. „Bylo nám jedno, co budeme dělat, ale chtěli jsme to dělat pořádně. Stanovili jsme si jedinou podmínku. Že nová firma bude větší než ta předešlá.“

Teď Pilulka vstupuje na burzu, která ji poprvé opatří oficiální cenovkou. Nevíme, jak to po primárním úpisu dopadne, ale už samotný fakt, že se to děje, je v nejistém a problematickém roce 2020 dobrou zprávou.

Reklama

Související témata:

Doporučované